Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB) üyesi 9 ülke, Kuzey Denizi’nde 2030 yılına kadar 120 bin MW kurulu gücünde rüzgar enerji santralleri kuracak.
Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İrlanda, Lüksemburg, Hollanda, Norveç ve İngiltere’den oluşan dokuz Avrupa ülkesi, Kuzey Denizi Zirvesi’nde 2030 yılına kadar 120 bin MW denizüstü (offshore) Rüzgar Enerji Santrali (RES) inşa etmek için işbirliği yapmayı kabul etti.
Zirvede dokuz Avrupa ülkesi liderleri tarafından imzalanan Ostend Deklarasyonu’nda, “Kuzey Denizlerindeki kritik altyapımızı güvence altına almak için ilgili ve uygun tüm adımların’ atılacağı belirtiliyor. İlgili deklarasyon, Kuzey Denizi'nin yanı sıra Atlantik Okyanusu, Kelt ve İrlanda Denizleri’ni kapsıyor.
Liderler ayrıca, büyüyen su altı elektrik şebekesinin hibrit tehditlere kurban gitmemesi için güvenliği artırma sözü verdi. Bu tür saldırılara ilişkin korkular, Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgalinden bu yana arttı.
“KRİTİK ALTYAPIMIZ TEHLİKE ALTINDA”
Kuzey Denizi Zirvesi'nin ardından konuşan Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Ursula von der Leyen, “Kritik altyapılarımızın tehdit altında olduğunu biliyoruz” dedi. Avrupa Komisyonu’nun zayıflıkları belirlemek ve direnci güçlendirmek amacıyla AB altyapısına yönelik bir stres testi programı üzerinde çalıştığını söyleyen von der Leyen, programın hazırlığın iyileştirilmesini ve AB düzeyinde altyapı güçlendirme çalışmalarının koordine edilmesini içerdiğini açıkladı.
AB ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına yanıt olarak kritik açık deniz altyapısını korumaya odaklanan NATO ile bir görev gücü kurdu. Görev gücü geçen ay ilk toplantısını yaptı.