1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Artra Enerji, Aksaray’da eski lastikleri geri dönüştürecek

Artra Enerji, Aksaray’da eski lastikleri geri dönüştürecek

Artra Enerji, 28 milyon TL yatırımla Aksaray’da kuracağı tesiste ömrünü tamamlamış lastikleri geri dönüştürecek. Tesiste karbon siyahı, piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretilecek.

Artra Enerji, Aksaray’da eski lastikleri geri dönüştürecek

Enerji Günlüğü - Aksaray’da kurulacak olan tesiste ömrünü tamamlamış geri kazanılabilir lastikler piroliz yöntemi ile geri kazanılacak. Tesisin elektrik ihtiyacı da ÖTL geri kazanımından elde edilecek piroliz yağı ile üretilecek.

Artra Enerji Geri Dön. İnş. Şirketi tarafından Aksaray İli, Merkez İlçesi, Taşpınar/Erenler Mahallesi sınırları içinde yaklaşık 10 bin m2’lik alanda Atık Geri Kazanım ve Elektrik Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. Projenin değeri 28 milyon TL olarak tahmin ediliyor. 

Proje kapsamında ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilecek. Hammadde olarak ömrünü tamamlamış lastikler kullanılacak. 

TESİSİN KAPASİTESİ

Faaliyet kapsamında günde 13.770 kg (%45) pirolitik yağ, 10.710 kg (%35) karbon siyahı, 3.060 kg (%10) yoğuşturulamayan gaz ve 3.060 kg (%10) çelik tel üretilmesi öngörülüyor. Günlük bazda yoğuşturulamayan gazın tamamı gerekli kimyasal reaksiyon ısıl enerjisini sağlamak için tüketilecek. Piroliz tesisinin kapasitesi 30,6 ton/gün olacak.

Tesiste, ısı enerjisi Ömrünü Tamamlamış Lastik (ÖTL) geri kazanımından elde edilecek piroliz yağı ile 3 MW elektrik enerjisi üretilecek. 3 reaktör ile 1 günlük piroliz reaksiyonu sonucu üretilen 13.770 kg yağ ile 3.000 kWh elektrik enerjisi üretilebilecek. Bu sayede tesisin elektrik ihtiyacı karşılanmış olacak. Üretilen elektrik enerjisinin OSB trafo merkezine verilecek olup 4,5 m uzunluğunda bir hattan ulaşacak. 

Enerji Günlüğü