1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. 2022’de enerjide birleşme ve satın almalar yüzde 29 azaldı

2022’de enerjide birleşme ve satın almalar yüzde 29 azaldı

Türkiye'de enerji ve altyapı sektörlerindeki birleşme ve satınalmalar geçen yıl hem sayı açısından hem de toplam değer açısından yavaşladı.

2022’de enerjide birleşme ve satın almalar yüzde 29 azaldı

 

 

Enerji Günlüğü - 2022 yılında Türkiye enerji piyasasında gerçekleşen 31 birleşme ve satın alma işleminin toplam tahmini değeri, 2021'e göre %29 azalarak 2 milyar dolar oldu.

PwC'nin Türkiye enerji sektöründeki birleşme ve satın alma işlemlerini yıllık olarak incelediği raporun 15. sayısı yayımlandı. Rapora göre, küresel birleşme ve satınalma faaliyetleri 2022’de 2021 ivmesini gösteremedi. Enerji ve altyapı sektörlerindeki birleşme ve satınalmalar hem sayı açısından hem de toplam değer açısından yavaşlama gösterdi. Bu durumda satınalma fiyatları üzerindeki enflasyon, faiz oranları, jeopolitik çalkantılar ve emtia fiyatlarındaki dengesizlik sebepli belirsizlikler rol oynadı.

Türkiye enerji pazarı da bu küresel güçlerden etkilendi. 2022’de 31 birleşme ve satın alma işlemi toplamda tahmini 2 milyar dolar tutarında bir değere ulaştı. 2021’deki 40 birleşme ve satın alma işleminin ürettiği 2,8 milyar dolara göre %29’luk bir azalma ortaya çıktı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ŞİRKETLERİ HEDEFTEYDİ

Birleşme ve satınalma işlemlerinin 30’u altyapı alanında gerçekleşti. Önceki yıllara benzer şekilde, hedef şirketlerin çoğunu yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım yapan şirketler oluştururken, geri kalan kısmı termal enerji üretimi, elektrik dağıtımı, enerji depolama ve elektrikli araç şarj etme alanlarındaki şirketler oluşturdu. Petrol ve gaz pazarında değeri açıklanmayan tek işlem depolama alanındaydı.

GELECEĞE BAKIŞ

Veriler ışığında bazı öngörülere de yer veren raporda, Türkiye’de enerji yönetiminin, eylemlerini Paris İklim Anlaşması'nın şekillendirdiği küresel en iyi uygulamalarla uyumlu hale getirme çabaları umut verici bulunuyor. Ancak birleşme ve satın almalar konusunda Türkiye enerji piyasalarında görülen yavaşlamanın, küresel piyasalardaki yavaşlamaya paralel olduğu söylenilebilir. Yabancı yatırımcıların ilgisi hâlâ mevcut olsa da bu, önümüzdeki dönemde gerçekleşecek işlemlerin şu andaki ‘alıcı piyasası’ndan daha ziyade, yüksek kaliteli varlıklara ve iş gücüne sahip hedef şirketlerin gerçek değerini daha iyi yansıtacak şekilde ‘satıcı piyasası’nda el değiştirebilmesi için uygun ortamın oluşturulması gerekiyor.

İlgili Haberler