Enerji Günlüğü - CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Çamlı Barajı'nın bir altın madeni için feda edilip edilmeyeceğini sordu.
Katıldığı Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "İzmir Yer altı Su Kaynakları Sempozyumu"nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir için büyük önem taşıyan 21.5 milyon metreküp su depolama kapasiteli Çamlı Barajı'nın yapımının yıllardan beri hükümetçe engellendiğini belirterek, "Yoksa Çamlı Barajı bir altın madeni için feda mı edilecek?" diye sordu.
Yüksel, "Yarımada halkının temiz içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan ve Güzelbahçe'de kurulması planlanan Çamlı Barajı yapılacak mı, yoksa bir altın madenine feda mı edilecek. Altın madeninin atıkları yer altı sularını kirletiyor mu? Bu sempozyumda siz değerli bilim insanlarının görüşü ve tespitinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çaldağı'ndaki nikel madeni için 2 milyon ağaç kesiliyor ama nikel madeni İzmir'in içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak Gördes Barajı'nı tehdit eder mi? Yer altı sularını kirletir mi? Bu soruların cevapları İzmirliler açısından hayati önem taşıyor." dedi.
BİR ZAMANLAR İÇİLEN GEDİZ SUYU ZEHİR OLDU
Bir zamanlar Salihli yakınlarından da geçen Gediz Nehri'nden tertemiz su aktığını, hatta bu suyu içtiklerini hatırlatan İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, nehirden şimdi zehir aktığını söyledi. Bir nehrin temizlenmesinin en iyi yolunun, bu nehri kirleten kaynakların zararsız hale getirilmesi olduğunu belirten Yüksel, Gediz Nehri'ni kirleten sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgelerde arıtma tesisleri kurulması gerektiğini ama bunun yapılmadığını, hatta bunu yapmanın enayilik olarak görüldüğünü söyledi.
YASA BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI
Bir süre önce TBMM'ye bir yasa getirildiğini ve yer altı sularının kontrolü ile ilgili bu yasanın çıkarılmasından yerel seçimler öncesinde çiftçinin tepkisinden korkulduğu için vazgeçildiğini belirten Yüksel, bu yasanın bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.
Özellikle yer altı kaynakları en çok tüketen sanayicilerin ne miktarda su kullandıklarının belirlenmesi gerektiğini belirten Yüksel, "Tarımdan niye başlıyorsunuz. Çiftçinin elindeki yer altı su kaynaklarını aldık. Saat bağlayarak suyu ücretlendirmeye kalkıştık. Hem 4 bin lira masraf edip sistemi kuracaksın hem de bedel ödeyeceksin." dedi.
Hala 60 yıl önceki yasaların yürürlükte olduğuna dikkat çeken Yüksel, "Yerel seçimler öncesinde çıkarılması ertelenen yasa hazırlanırken jeoloji mühendislerine danışıldı mı o da ayrı bir merak konusu. Ama o yasa mutlaka çıkarılmalı." dedi.