Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'tan petrol akışının bu hafta başından itibaren günde 240 bin varillere çıktığını söyledi.
SETA’da katıldığı ‘Enerji Arz Güvenliği ve Güney Gaz Koridoru’ paneli sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Taner Yıldız, Irak'tan petrol akışının bu hafta başından itibaren günde 240 bin varillere çıktığını belirterek, Irak’ın gelirlerinin artması ile Kobani’deki, Kuzey Irak’taki, Musul’daki, Suriye’deki yaşananların daha da minimize edileceğini söyledi.
Bakan Yıldız, ‘’Dün itibari ile 23'üncü tanker yüklendi. Yaklaşık 17.3 milyon varillik bir yükleme yapıldı. Bunun takribi 1.4-1.5 milyar dolarlık bir geliri var ve bu kademeli olarak da bu Halk Bankası'na geliyor. Bizim bu gelen gelirden tasarruf imkanımız olduğu için Kuzey Irak’a ve Bağdat hesabında mahsuplaşmak üzere Erbil’e aktardığımız paralar var. Bunlar bizim başında konuştuğumuz sözleşmelere istinaden yaptığımız işlemlerdir. Bu Irak’ın kendi normalleşmesini hızlandıracak ve yaklaşık 100 bin variller civarında günlük akışın 2 hafta önce kadar 180 bin varillere ve bu hafta başından itibaren de 240 bin varillere çıktığını söylemem lazım. Bu boru hattının kapasitesi 1.5 milyon varildir. Ne kadar buradan daha çok petrol geçerse o kadar daha çok Irak normalleşmiş olacak. Irak’ın gelirlerinin artması Irak’ın normalleşmesini ve istikrarını arttıracaktır. Bütün bu yaşananlar Kobani’deki, Kuzey Irak’taki, Musul’daki, Suriye’deki yaşananları daha da minimize edilecektir. Ben yalnızca bunu enerji sektörü açısından değerlendirerek söylüyorum. Şu anki akış normal devam ediyor.’’dedi.
OLASI RUS DOĞALGAZ İNDİRİMİ EV VE İŞYERLERİNE YANSIMAYACAK
Moskova’da yaptığı toplantı ve görüşmeler sırasında Rusya’ya doğalgaz indirimi talebinde bulundukları ve Rusya’dan da olumlu sinyaller geldiğini belirtti ancak bunun hala maliyetlerin altında doğalgaz satışlar nedeniyle ev ve iş yerlerindeki gaz fiyatlarına yansımayacağını tekrarladı.
EKONOMİK FİZİBİLİTELER ANCAK SİYASİ FİZİBİLİTELER HAZIRSA HAYAT BULUR
Kıbrıs’ta ister Güney Kıbrıs yerel yönetimi isterse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hangisinde olursa olsun elde edebilecek bir kaynağın Kıbrıs’ın tamamı tarafından paylaşılması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldız, “ Bu haksız değil, çünkü biz aynı işlemi Kuzey Irak ve Irak için de söylüyoruz. Yani burada tek bir standart oluşturup ona uymak lazım. Güney Kıbrıs’ın tek başına elde edebileceği kazanımların aslında Kuzey Kıbrıs ile ayrıştırılması halinde doğru bir işlem olmayacağını ve siyasi fizibilitelere hazır olmak kaydı ile ekonomik fizibilitelerin ancak hayat bulacağını bu vesile ile söylemek isterim. Yapıcı bir noktayı kaybetmemek gerekiyor. Bu gerek Güney Kıbrıs gerekse Kuzey Kıbrıs için üzerine düşen önemli bir görev başlığı olarak görüyorum. Türkiye pozitif tutumunu bütün bu şartların yerine geliyor olması halinde tabi ki devam ettirecek.‘’ ifadelerini kullandı.
İRANLILAR İLE TAHKİMDE UZLAŞMAK DURUMUNDA KALDIK
Iran ile doğalgaza indirim uygulanması için tahkime gidildiğinin anımsatılarak gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Artık duruşmalar bitti. İsviçre'de uluslararası tahkim son sözleri de dinledi. Karar verilmesi sürecindeyiz. Uluslararası tahkim bunu yıl sonuna kadar nihayetlendirebileceğini ve kararı da yıl sonunda açıklayabileceğinden bahsetti. Şu ana kadar bütün bu işlemler geçen 3-4 yıl içerisinde tamamlandı. Objektif verilecek karara inanıyoruz. Kararın hakkı ve hakkaniyeti koruyacak bir karar olacağına inanıyoruz, bu konuda müsterihiz. İranlılar bizim kardeşimiz, komşumuzdur ama fiyatın yüksekliğinde ne yazık ki gidip uluslararası tahkimde uzlaşmak, anlaşmak durumunda kaldık. Bu da aslında çok büyük bir kayıp değildir. Her iki ülkenin ilişkileri artarak devam edecektir."yanıtını verdi.