1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yıldız: Kıbrıs`ta karşılıklı adımlar atmamız gerek

Yıldız: Kıbrıs`ta karşılıklı adımlar atmamız gerek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Atina'dan son derece olumlu izlenimlerle ayrıldığını belirterek, Kıbrıs konusunda karşılıklı...

Yıldız: Kıbrıs`ta karşılıklı adımlar atmamız gerek

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Atina'dan son derece olumlu izlenimlerle ayrıldığını belirterek, Kıbrıs konusunda karşılıklı adımlar atarak bir çözüm üretmek gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Çırağan Sarayı'nda Cezayirli meslektaşı Yusuf Yusufi ile yaptığı toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında medya mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, Kıbrıs sorunu ile ilgili Atina'dan son derece olumlu izlenimlerle ayrıldığını belirterek, Kıbrıs konusunda karşılıklı adımlar atarak bir çözüm üretmek gerektiğini söyledi.

Bakan Yıldız, "Var olan bir şey paylaşılabilir. Bizim orada herhangi bir münazara ve münakaşa üzerine bunu ina edemeyiz: Karşılıklı adımlar atmamız gerektiğini, olumla adımlar lazım geldiğinde mutabıkız. Bunun nasıl yapılabileceğini siyasetin bütün unsurlarıyla birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. Sayın Samaras'la çok iyi bir görşüm eoldu. Bize de Enerji Bakanlığı'na da yansıyor. Orada bir çözüm üretmemiz lazım. Bu çözüm bizim Irak'taki tutarlı davranışımız gibi Kıbrıs'ın tamamına ve bununla alakalı çok farklı fikir taşımıyorlar. Ama bunu nasıl gerçekleştireceğiz, bir dizi görüşmeler yapmamız lazım. Son derece olumlu izlenimlerle ayrıldım Atina'dan." dedi.

TÜRKİYE AB İLE RUSYA ARASINDA KALMAZ

Bakan Yıldız, Türkiye'nin Rusya ile AB arasında herhangi bir tercihe zorlandığını sanmadığını ve her iki tarafla da proje geliştirebilecek kabiliyette olduğunu belirterek, "Türkiye AB ile Rusya arasında kalmaz. Çünkü Türkiye yaptırımlarla ilgili herhangi bir batılı ülke nasıl davranıyorsa öyle davranıyor. ABD'nin tarımla ilgili ihracatı, yaptırım uygulanmış haliyle Türkiye'nin yaklaşık 8 katı. Yani yaptırım uygulayan ülkeler ihracata devam ediyorlar. Türikye kendi çıkarını da düşünerek projeler geliştiriyor. Yakın vadede, tarımdaki ihracatını artırma çabası içindedir Türkiye. Tarımdaki ihracatı azaltma çabası içinde değildir. Rusya bizim için herhangi bir ülke değil, herhangi bir komşu da değil. Ben Türkiye'nin AB ve Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlandığını düşünmüyorum. Türkiye her iki tarafla da proje geliştirebilecek kabiliyettedir . ABD ile imzaladığımız MOU da vardır, AB ile ülkeleriyle imzaladığımız MOU'lar da vardır, Rusya ile imzaladığımız MOU'lar yani iyi niyet anlaşmaları da vardır. Nükleer güç santralinin özellikle bu konuştuğumuz Güney Akım'la alakalı sıkıntıya uğramayacağı kanaatindeyim. 50 milyar Ruble, nükleer güç santralinde kullanıma dönük Rusya Federasyoınu genel bütçesinden pay ayırdı. Hem o projeyle hem de Güney Akım'la alakalı neler yapılabilir, BOTAŞ ve Gazprom oturup karar verecek. Cezayir'le masaya oturan BOTAŞ belli bir noktaya geldi. Neler yapılabileceği irdelenecek, sonra kamuoyu ile paylaşılacak." ifadelerini kullandı.

IRAK DOĞALGAZINI ALABİLİRİZ

Irak petolü ile de açıklamalarda bulunan Yıldız, Kerkük Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın çalıştığını belirterek, "Yakın vadede 550 bin varil gün'e çıkmayı hedefliyor. Hem Bağdat7ın hem Erbil'in katkıları olacak. Onun bütün kapasitesi 1.5 milyon varil. Bu kapasiteye çıkmamız halinde Irak'ın normalleşmesine Türkiye olarak daha fazla katkı koymuş olacağız. Ham petrol kapasitesi bu miktarlara çıkıncaya kadar yeni bir petrol boru hattı şu anda söz konusu değil. Doğalgazda ise tabii ki Irak'ın tercihleri dikkate alınmak kaydıyla, biz bu ülkenin çıkartabilece üretebileceği doğalgazı alabileceğimizi kendilerine belirttik. Bu da sözleşmede tercih edilen başlıklardan bir tanesi." dedi.