Enerji Günlüğü - EMO, 2022 yılında 4 kişilik bir ailenin asgari elektrik tüketim faturasında yüzde 22 düzeyinde olan dağıtım bedelinin, Nisan 2025`te faturanın yüzde 70`ini aştığını belirterek bu durumun kabul edilemez olduğunu açıkladı.
Resmi Gazete`de bugün yayımlanan ve yürürlüğe giren tarife değişikliği ile konutlar için günlük 8 kWh olarak belirlenen limitin altında kalan abonelere uygulanan perakende enerji bedeline zam yapılmazken, yüksek kademedeki abonelere 1 kWh için 1,391181 TL olarak uygulanan birim fiyat, yüzde 16,1 artışla 1,61546 TL`ye yükseltildi. Konut abonelerine 1,365179 TL olarak uygulanan dağıtım bedeli ise yüzde 34,5 artışla 1,836166 TL oldu. Böylece, konut abonelerinin dağıtım bedeline her iki kademede yüzde 34,5 artış yapılarak, fatura toplamına yüzde 25 zam yansıtıldı.
“ENERJİ BEDELİ DAĞITIM BEDELİNİN ÇOK GERİSİNDE”
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) bu duruma dikkat çekerek, düşük kademedeki konutların faturalarının yüzde 70`inin dağıtım bedelinden oluştuğuna vurgu yaptı. EMO Yönetim Kurulu`nun yaptığı açıklamada, dar gelirli vatandaşlardan dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığına işaret edilerek, "Enerji bedelinin, dağıtım bedelinin çok gerisinde kalması, piyasanın çarpık bir biçimde yapılandığını gözler önüne sermektedir” denildi.
EMO’DAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
“Dağıtım şirketlerine kaynak aktarıldığı bir Türkiye tablosu, artık geride bırakılmalıdır” denilen açıklamada, enerji alanında, ticari ve siyasi çıkarlardan uzak, üretim sektörleri başta olmak üzere genel ekonomiyi destekleyecek şekilde tarifeleri belirleyebilecek özerk bir yönetimin hayata geçirilmesi gerektiği kaydedildi. Ayrıca arz güvenliğini sağlamak ve toplam maliyeti düşürmek için özelleştirilen üretim tesislerin ve dağıtım bölgelerinin kamulaştırılmasının acilen gündeme alınması gerektiği ifade edildi.
Açıklamada, “Kamu kaynaklarının sonu belirsiz bir biçimde özel sektöre transfer edilmesi dışında işlevi kalmayan EPDK kapatılarak, yerine kamulaştırma işlemlerini yürütecek Kamulaştırma İdaresi Başkanlığı kurulmalıdır” denildi.