Enerji Günlüğü - Mimsan Satış Müdürü Hacer Yiğit, YEKDEM’in sona ermesinden sonra çevresel açıdan en azından çöpten enerji üretimine bir devlet teşvik mekanizmasının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Mimsan Satış Müdürü Hacer Yiğit, “A'dan Z’ye Biyokütle ve Biyogaz Tesisleri ve Verimlilik” başlıklı toplantıda sektörün bugününe ve 2021 sonrası YEKDEM beklentilerine dair değerlendirmelerde bulundu. “En azından atıktan enerji konusunda bir devlet teşvik mekanizmasının geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum" diyen Yiğit şöyle devam etti:
"Biyokütle olmasa bile çöpten enerji dediğimizde bu Türkiye’nin çok büyük bir çevresel problemidir. Ve atıktan enerji üretmek değil ama atığın bertaraf edilmesi çevresel bir önceliğimiz olmalı. Bu projeler de devlet desteği olmadan fizibıl olmayan projeler. Bir teşvik mekanizması olmadan özel teşebbüsle yapılması çok olanaklı gözükmüyor. YEKDEM bitiminden sonra bu kısıma bir teşvik gelmesini umut ediyoruz sektörün canlı kalması adına ve çevresel endişelerimizden dolayı.”
YEKDEM’İN ALTI AY UZATILMASI BÜYÜK YATIRIMCILAR İÇİN BİR FIRSAT OLDU
Mimsan olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştiren Yiğit, YEKDEM’in 2021 Haziran ayına kadar uzatılmasının özellikle büyük kapasiteli yeni santrallerde kısmi kabul olanağı ile mümkün olduğunu belirterek, “Çünkü kazan imalatı açısından çok sorun gözükmemekte ama biz anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Ve burada türbin tedariği en az 10-11 ay sürüyor. Türbin tedarikçileri ancak hazır ekipmanları tedarik ettiklerinde ancak biraz süreyi kısaltabiliyorlar. Bu açıdan kapasite büyükse Haziran ayında öncelikle kısmi kabulle Ekim veya Aralık’ta da tam kabulle ilerleyebilirler. Tabi bu sürelerinden yiyecektir. Ancak bu yarım kalan projeler açısından güzel bir olanak oldu, çünkü bu işe emek vermiş ama az bir süreye ihtiyacı olan bir çok yatırımcı vardı. En azından bu yatırımcıların projelerini bitirmeleri için bir fırsat olduğunu düşünüyorum” dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü