Enerji Günlüğü - Aynı enerji kaynağının ısıtma, soğutma ve aydınlatma amacıyla kullanıldığı, kayıpların sıfıra indirildiği akıllı hastane binalarının artacağı ifade edildi.
Sempozyum ve Sağlık ve Sosyal Dernekler Federasyonu Başkanı Opr. Dr. Orhan Koç, Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarına başladığı, depremlere dayanıklı ve 5 yıldızlı otel konforunda, enerji dönüşümü yapabilen ve havalandırması camların açık veya kapalı olmasına göre otomatik çalışan akıllı hastanelerin sayısının artacağını söyledi.
Koç, Sağlık Bakanlığının projesinin başlamasıyla yakıt, aydınlatma ve su giderlerinde toplam 50 milyon liralık tasarruf sağlandığını da belirterek, jeotermal, rüzgar ve güneşin en iyi alternatif enerji kaynakları olduğunu, bunlardan hastane binalarından yararlanılması için projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Doğalgazla elektriğin birbirine dönüşümünü sağlayan ko-jenerasyon sistemine sahip olan akıllı hastanelerin ilk ikisi Van'da inşa edilmeye başlandı ve bu yıl içinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
YENİ PROJELER SEMPOZYUM İLE ELE ALINACAK
Enerji dostu akıllı hastaneler kapsamında hayata geçirilecek yeni projeler, 26-27 Şubat tarihlerinde "Sağlık ve Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Sempozyumu"nda masaya yatırılacak.
Özel ve kamu sağlık kurumları ile enerji sektöründen çok sayıda firma yetkilisini bir araya getirecek olan Sempozyumda, sağlık sektöründe artan farkındalığı pekiştirme, verimlilik artırıcı projelerin hayata geçirilmesinde model ve yöntemleri değerlendirme, yeni uygulama alanları açma, mevzuat ve uygulamadan kaynaklanan sorunları masaya yatırılacak.