1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Yerli üretici, solar film ithalatına vergi koyulmasını istiyor  

Yerli üretici, solar film ithalatına vergi koyulmasını istiyor  

Güneş panellerinin ana girdilerinden biri olan ve modül üretiminde yaklaşık yüzde 6-9 payı bulunan enkapsülant solar film ithalatına vergi uygulanması istendi. 

Yerli üretici, solar film ithalatına vergi koyulmasını istiyor  

MEHMET KARA 

Güneş paneli üretiminde kullanılan ana girdilerden solar filmlerin ithalatına yönelik gözetim uygulamasının sertleştirilmesi ve daha önce askıya alınan gümrük vergisinin uygulamaya koyulması talep edildi. 

Bu konudaki talep, yerli enkapsülant solar film üreticilerinden geldi. Enerji Günlüğü’nün edindiği bilgiye göre bu konuda, yerli enkapsülant solar film üreticileri, Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne resmen başvuruda bulundu. Başvuruda yurt dışından ithal edilen enkapsulant solar filmler için gözetim uygulamasının artırılması ve askıya alınan gümrük vergilerinin de uygulanması talebi yer aldı. 

solar-film-capssun-plastik-poe-eva-epe.JPEGVERGİ KAYBI VE HAKSIZ REKABET TEZİ

Yerli enkapsülant solar film üreticileri başvurularında, üç ayrı tip solar film (POE-EPE-EVA) için aynı gözetim miktarları uygulamasının, birbirine göre fiyat farkı bulunan ürün tiplerinin bazılarını kapsadığı ancak bazılarına hiç etkisi olmadığı tezine yer verdi. Bu durumun bir yandan ülkenin vergi kaybetmesine yol açarken bir yandan da yerli ensapsülant solar film üreticilerini haksız rekabet ile karşı karşıya bıraktığı savunuldu. 

YÜZDE 20’LİK FİYAT FARKI BASKISI 

Sektör temsilcileri, bu önlemlerin Türkiye pazarında yerli üreticilerin korunmasını ve adil rekabetin sürdürülmesini amaçladığına işaret ediyor. Ayrıca, Çinli firmaların Türkiye pazarında yarattığı fiyat baskısı nedeniyle yerli üreticilerin solar filmleri yaklaşık yüzde 20 daha ucuza satmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Rekabet baskısının yurt içindeki üretimi ve istihdamı olumsuz etkilendiği görüşü de yerli solar film üreticilerinin vergi ve gözetim talebinin gerekçeleri arasında.  

alfa-solar-fabrika-jpg.jpgYERLİLİK HASSASİYETİ YÜKSEK 

Türkiye, 2015 yılından bu yana yenilenebilir enerji ekipmanlarından güneş panelinin yurt içinde ve yerli imkanlarla üretilmesi için çabalıyor. 2015 yılında başlayan panel ithalatına yönelik vergiler günümüzde de sürüyor. 

Yerli güneş paneli üretimi sektörünün büyüyüp kök salması için bir yandan panel ithalatına vergi koyulurken, bir yandan da güneş santrali yatırımlarında yerli ekipman kullananlara ek avantajlar sağlanıyor. 

Bu arada yerli diye pazara sunulan panellerin gerçekten yerli olup olmadığı, yerlilik oranının ne olduğu da giderek daha çok dikkat edilen noktalar arasında yer alıyor. 

Son olarak güneş modüllerinin kalbi sayılan güneş hücrelerinin yerli olması şartı getirilmiş, bununla da yetinilmemiş, güneş hücresinin bir önceki aşaması olan ve wafer olarak adlandırılan dilimlenmiş silikonun da yerli olması şartı getirilmişti.

Bu yıl içerisinde ise Türkiye'de silikon ingot üretiminden başlayarak güneş hücresinin hammaddeden ürüne tüm süreçlerini yerlileştiren yeni yatırım duyuruları gelmişti. Bir şirket ingot aşamasından başlayarak yerli hücreli güneş paneli üretirken, bir şirket de yerli hücre ve yerli hücreli modül üretim bantmarını devreye sokmuştu.

Diğer birçok güneş paneli üreticisi de yerlilik şartlarını sağlayabilmek için yerli hücre tedarik ederek güneş modüllerindeki yerli katkı oranını yükseltmeye yönelmiş durumda. Ancak mevcut yerli hücre üretimi kapasitesinin, tüm yurt içi talebi karşılayıp karşılayamayacağı soru işareti.  

Enerji Günlüğü