1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. YEKA’da model değişti, asgari fiyat geldi, ilk ihale Ocak’ta

YEKA’da model değişti, asgari fiyat geldi, ilk ihale Ocak’ta

Güneş ve rüzgâr enerji santral lisansları için yeni dönemde uygulanacak YEKA modeli açıklandı, ilk RES YEKA 28 Ocak 2024’te, ilk GES YEKA ihalesi 4 Şubat 2024’te yapılacak, 4.95 cent asgari fiyat koyulacak.   

YEKA’da model değişti, asgari fiyat geldi, ilk ihale Ocak’ta

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Enerji Dönüşümü Yol Haritası'nı açıklarken, yeni YEKA modelinin ayrıntılarını da anlattı. 

Bakan Alparslan Bayraktar, YEKA'daki yeni modeli anlatmayaya “Geçmişte yaşadığımız bütün tecrübeleri dikkate alarak optimum bir model ortaya koymaya çalıştık” diyerek başladı. 

Yeni YEKA modeli ile kurulacak rüzgar enerji santrallerine (RES) ilk 72 ay süresince üretecekleri elektriği serbest piyasa fiyatlarından sisteme satabilme imkanı tanınacağını ifade eden Bakan Bayraktar şöyle konuştu:

“Serbest piyasada kilovatsaat fiyatı 4.95 Cent’in altına gelirse bunu koruyacağız diyoruz. Elbette bu biraz sistemin santrallerin hızlı şekilde devreye alınmasıyla bazı projelerde 3-4 yılda, yatırım döneminde biraz daha gelir arttırıcı bir model öngördük. Sonraki 20 yıllık süreçte, ihalede oluşan fiyat neyse, o fiyattan alım garantisini vermiş olacağız” dedi. 

Bakan Bayraktar, YEKA modelinde taban fiyat garantisi verilmesinin gerekçesini anlatırken, “Çünkü finansmanın sağlanabilecek bir noktada olması gerekiyor ki, bekleyenler, vazgeçilenler, askıda kalanlar olmasın istiyoruz. Eğer fiyat tabana indikten sonra da hâlâ yarışma devam ediyorsa, lisans üzerinden, kapasite bedeli üzerinden bir yarışma yapılacak” dedi. 

YEKA’larda asgari yerlilik şartları koyulacağını belirten Bayraktar, uluslararası yatırımcıları da çekebilmek için uluslararası tahkim olacağını da ekledi. Bayraktar, YEKA projelerinde yarışmacılardan iletim bedeli istenmeyeceğini, bunun baştan kamu eliyle ödenip daha sonra YEKDEM’den geri alınacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni modelle yapılacak ilk ihalelerin tarihlerini de verdi. 28 Ocak 2024 tarihinde ilk yeni model RES YEKA yarışmasının gerçekleşeceğini kaydeden Bakan Bayraktar, 4 Şubat 2024’te de yeni model GES YEKA ihalelerinin yapılacağını açıkladı. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler