Enerji Günlüğü - Dünya Ekonomik Forumu (WEF), yaşanan yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınının bazı yenilenebilir enerji yatırımların iptaline yol açabileceği ve ülkelerin enerji dönüşümünü tehlikeye sokabileceği uyarısında bulundu.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ekonomilerin temiz enerji geçişine hazır olup olmadığını ölçen Enerji Geçiş Endeksi 2020 Raporu’nda, ortak acil bir aksiyon alınmaması halinde yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınının bazı temiz enerji yatırımlarının iptal edilmesine yol açabileceği ve ülkelerin enerji geçişini tehlikeye sokacağı uyarısında bulundu. Salgının ülkelerin önceliklerini değiştirdiği kaydedilen çalışmada, temiz enerji konusunda son yıllarda yaşanılan başarının devam edebilmesi için ülkeler arasında daha fazla işbirliği yapılmasının önemli olduğu ve bu konuda ilgili kurumların hızlı hareket etmesi gerektiği vurgulandı.
Raporda, salgının başlamasıyla birlikte enerji piyasasında talepte görülmemiş bir düşüş, fiyat dalgalanması ve sosyo-ekonomik maliyetleri hızla azaltma baskısı yaşandığı hatırlatılarak, ulusal, bölgesel ve küresel düzeylerde enerji geçişi için politikaların dış şoklara karşı daha sağlam ve dayanıklı olması gerektiğine vurgu yapıldı.
İLERLEME VAR ANCAK YAVAŞLIYOR
Raporda, 2015 yılından bu yana yenilenebilir temiz enerjide 115 ülkenin 94’ünde ilerleme kaydedildiği vurgulanırken çevreyi koruma noktasında zayıf kalındığı aktarıldı. Son altı yılda istikrarlı şekilde geçiş karnesini iyileştiren ülke sayısı ise sadece 11 (Arjantin, Bulgaristan, Çin, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan, İrlanda, İtalya, Slovakya, Sri Lanka ve Ukrayna). Enerji Ekonomisi Endeks'inde İsveç 3 yıl üst üste liderlik yaparak ilk sırada yer alırken, İsviçre ikinci sırada ve Finlandiya üçüncü sırada yer aldı.
TÜRKİYE ENDEKSTE GERİLEDİ AMA LİDERLİK FIRSATI VAR
Dünya Ekonomik Forumu’nun ülkelerin enerji sistemlerinin performansını, güvenli, sürdürülebilir, ulaşılabilir bir enerji geleceğine geçişlerini puanladığı Enerji Geçiş Endeksi’nde Türkiye 2019’da üç basamak gerileyerek 67’inci sıraya geriledi. Türkiye’nin enerji yoğunluğu düşük bir ekonomi olması da uzun vadede enerji geçişi için pozitif bir gösterge olarak vurgulanıyor.
Rapora göre Türkiye’nin enerji tüketiminde karbon salımı yüksek enerji kaynaklarının payı hala yüksek. Bu da Türkiye’nin karbon yakalama ve depolama, yeşil hidrojen ve elektrikli araç gibi yeni enerji altyapılarında küresel bir lider olabilme fırsatı sağlıyor.
Enerji Günlüğü