Enerji Günlüğü – Van gölü 90 milyon TL'lik finansman sağlanan yeni arıtma tesisinin hayata geçmesiyle birlikte kirlilikten kurtulacak.
Türkiye’nin en büyük gölü olması ve turkuaz renkli görüntüsüyle herkesi kendine hayran bırakan Van gölü, yapılacak olan arıtma tesisi ihalesi ile kirlilikten kurtarılacak. Tesiste ayrıca biyogaz ve güneşten enerji elde edilecek.
Van’ın merkez ilçeleri olan İpek Yolu, Tuşba ve Edremit’in kanalizasyonlarının en üçte ikisinin hiç arıtılmadan Van golüne bırakıldığını ifade eden Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, tesisin 2019 yılına kadar yapımının tamamlanacağını ve 1 milyon 60 bin nüfusun kanalizasyon atığını 2050 yılına kadar arıtabileceğini belirtti. Tesis, 50 yıllık nüfus artışı göz önünde bulundurularak tasarlandı ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait mevcut artıma tesisinin yanına yapılacak. Tesiste ayrıca çevre dostu koku giderme ünitelerini de içinde bulundurduğu için etraftaki yerleşim yerlerinin kötü kokudan etkilenmesinin de önüne geçecek.
BİYOGAZ VE GÜNEŞ ENERJİSİ DE ÜRETECEK
Tesisin tamamlanmasıyla birlikte ayrıca arıtma tesisinde, Biyogaz ve Güneş Enerjisi’nden enerji de elde edilecek. Elde edilen enerji tesis içinde kullanılacak ve VASKİ’nin (Van Su ve Kanalizasyon İdaresi) elektrik giderlerini azaltacak. Arıtma tesisinde çıkış suyu Van gölüne bırakılmadan önce suda bulunan bakteri ve virüslere uzaklaştırma işlemi yapılacak. Tesiste kurulacak sürekli atık su izleme istasyonu ile de tesisin anlık ölçümleri 7/24 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sunucularına iletilecek.
90 MİLYON TL’LİK KAYNAK SAĞLANDI
Yeni arıtma tesisi ile bozulan doğal dengenin yeniden sağlanması ve çevrenin korunmasını hedeflediklerini dile getiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, “Şu anki mevcut arıtma tesisi yaklaşık 30 yıl önce yapılmış bir tesis. Artık mevcut ihtiyacı karşılayamıyor. Ne yazık ki buraya gelen atık suyun üçte ikisi de göle akıyor. Bu da Van gölü için ciddi bir sorun. Cumhurbaşkanı ve Hükümetimizin desteğini alarak tesisimizin ihalesini yaptık. Projemiz hazır, 90 milyon TL’lik kaynağı da İller Bankası’ndan aldık. Projeye güneş enerjisi tesisini de entegre ettik” dedi.
ESKİ TESİS GÖLE BÜYÜK ZARAR VERMİŞ
Arıtma tesisine alınan suyun ancak yüzde 30’luk kısmı arıtılırken, geriye kalan yüzde 70 orandaki suyun atığının arıtılmadan göle karıştığını ifade eden Zorluoğlu, “Tesis istenilen kriterleri sağlayamadığı için göle büyük zarar vermiş. Özellikle atın suyun aktığı bölgelerde inanılmaz derecede kirlilik ve koku var. Van gölünün kapalı havza oluşu, hassas su alanı içerisinde olması, hızla artan nüfus yoğunluğunu da göz önünde bulundurursak bu işin aciliyetini daha net görebiliriz” diye konuştu.
Raşit Kırkağaç