Enerji Günlüğü - İtalyan enerji şirketi Eni, Türkiye ve KKTC’nin de hak iddia ettiği Akdeniz’de bulunan 6. parsel'deki hidrokarbon sahasının Mısır'ın mevcut alt yapısını kullanarak geliştirilmesini ve ihracatını öngören bir anlaşma imzaladı.
Mısır Arap Cumhuriyeti Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti Enerji Ticaret ve Sanayi Bakanı George Papanastasiou, Eni İcra Kurulu Başkanı Claudio Descalzi ve TotalEnergies, bugün Kahire'de Kıbrıs Adasının tartışmalı Kronos Blok 6 kaynaklarının işletilmesine ilişkin Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasını imzaladı.
GÜNEY KIBRIS’IN GAZ MERKEZİ OLMASINDA ÖNEMLİ BİR KM TAŞI
Anlaşma, Doğu Akdeniz'de Mısır'ın mevcut hidrokarbon altyapısından yararlanacak ve Güney Kıbrıs'ı gaz üreticisi ve ihracatçısı olarak konumlandıracak bir gaz merkezi kurma yönünde somut bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor. Anlaşma, Kıbrıs Adası açıklarındaki Kronos gaz keşfinin hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlayan kapsamlı bir çerçevenin ana hatlarını çiziyor. Sahadan çıkarılan doğal gaz, mevcut Zohr tesislerine taşınacak ve işlenecek, daha sonra Avrupa pazarlarına ihraç edilmek üzere Damietta LNG tesisinde sıvılaştırılacak.
SAHA 2022’DE KEŞFEDİLDİ
2022'de keşfedilen ve ardından 2024'te değerlendirilen Kronos gazının 3 trilyon fit küpten fazla olduğu tahmin ediliyor. Ek olarak Blok 6, 2022'de yapılan Zeus keşfi de dahil olmak üzere, araştırma ve değerlendirme aşamasındaki diğer potansiyel kaynakları da kapsıyor.
Eni, 2013 yılından bu yana Güney Kıbrıs'ta faaliyet yürütüyor. Blok 6, %50 hisseye sahip Eni tarafından işletiliyor. Eni ayrıca Blok 8'i işletiyor ve Blok 7 ve 11'de hisse sahibi.
TARTIŞMALI BÖLGE
Türkiye ve KKTC’nin de hak iddia ettiği bölgede yalnızca 10. ve 11. persellerde çakışma bulunmuyor, diğer parsellerin hepsinde münhasır ekonomik bölge tartışmaları devam ediyor. Afrodit sahası KKTC’nin TPAO’ya lisans verdiği 12. parsel, Kronos sahası ise Türkiye’nin MEB’indeki 6. parselde yer alıyor.