1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Tuz Gölü’ne 5.4 milyar m3 doğalgaz depolanacak

Tuz Gölü’ne 5.4 milyar m3 doğalgaz depolanacak

Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolama tesisinin kapasitesini 1.2 milyar metreküpten 5.4 milyar metreküpe yükseltecek genişletme projesinin temeli atıldı.

Tuz Gölü’ne 5.4 milyar m3 doğalgaz depolanacak

Enerji Günlüğü - Tuz Gölü yeraltı doğalgaz depolama tesisinin kapasitesini 1.2 milyar metreküpten 5.4 milyar metreküpe yükseltecek genişletme projesinin temeli atıldı. 

Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi’nin temeli atıldı. 2011 yılında Aksaray ili Sultanhanı ilçesinde yapım çalışmaları başlatılan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi Genişletme Projesi’nin temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ile BOTAŞ ve IC İçtaş yöneticileri ve çalışanları katıldı. 

IC İçtaş İnşaat ve Çinli CAMCE ortaklığının hayata geçireceği genişletme yatırımı, boru hatları, enerji nakil hatları, yüzey tesisleri gibi kısımlardan oluşuyor. Bunlar arasında Hirfanlı Barajı’ndan depo sahasına giden temiz su hattı, sahalardaki tuzlu suyun tahliye hatları ve depolama tesiseleri ile Doğu Anadolu Doğalgaz Ana İletim Hattı arasındaki bağlantı hattı  pompa istasyonları, depolama tankları, enerji nakil hatları da yer alıyor. 

MAĞARALARDAN 12'Sİ HAZIR 

Mevcut yeraltı gaz depolama tesisi projesi çalışmaları kapsamında 12  mağarada sondaj çalışmaları tamamlandı. Yer yüzeyinin 1100-1450 metre derinliğinde yer alan mağaralara gaz doldurma çalışmaları devam ediyor. Her bir mağaranın geometrik hacmi, 630 bin metreküp ile 750 bin metreküp arasında değişiyor. 

İLK ETAPTA 1.2 MİLYAYR M3 

İlk üç mağara 2017 yılından bu yana faaliyettedir ve depolama kapasitesi 250 milyon metreküpe ulaşmış durumda. 12 mağaranın tamamının 2021 yılında operasyonel hale gelmesi hedeflenirken, böylece depolama kapasitesi 1.2 milyar metreküpe ulaşacak. 

2023 HEDEFİ 5.4 MİLYAR M3 

Tuzgölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri Geliştirme projesiyle, bölgedeki mevcut mağaralarla benzer özelliklere sahip ek tuz mağaraları inşa edilecek. Böylece projenin kapasitesi 1.2 milyar metreküpten 5,4 milyar metreküpe çıkarılacak. Bu çalışmaların 2023 yılının sonlarına doğru tamamlanması hedefleniyor. Proje 30 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak şekilde inşa ediliyor. 

TUZGÖLÜ YERALTI DOĞALGAZ DEPOLAMA TESİSİ GELİŞTİRME PROJESİ NELERİ KAPSIYOR? 

48 yen mağara

1 yüzey tesisi

1 doğalgaz bağlantı boru hattı

1 temiz su boru hattı

1 tuzlu su tahliye boru hattı 

Saha boru hatları

4 pompa istasyonu,

Enerji iletim hatları 

Erişim yolları 

Diğer ilgili yapılar

TUZGÖLÜ'NDEKİ FLAMİNGO SAYISI ARTTI 

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan’ın verdiği bilgiye göre Tuz Gölü tesislerinde doğalgaz depolanacak mağaraların açılması için yeraltındaki tuz katmanlarının suyla çözülüp dışarı çıkarılıyor. Bu amaçla kullanılan tatlı su, 140 kilometre mesafedeki Hirfanlı Barajı’ndan borularla buraya taşınıyor. Tuz katmanlarının eritilmesinden sonra yüzeye çıkarılan tuzlu su, yüzeydeki havuzlarda tatlı su ile seyreltilerek Tuz Gölü’nün daha önce kurumuş kısımlarına boşaltılıyor. Bu sayede Tuz Gölü’nde sulak alan genişlemesi yaşandı. Bu durum bölgedeki kuş popülasyonunu da olumlu etkiledi. Tuz Gölü’ndeki flamingo sayısında gözle görünür bir artış yaşandı. 

ŞANTİYENİN ELEKTRİĞİ GÜNEŞTEN  

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri’nin kendi enerjisini üretmeye başladığını söyledi. Depolama tesisleri yakınlarına 1 MW kurulu güçte güneş enerji santrali kurduklarını anlatan Özcan, burada üretilen elektriğin halen depolama tesislerinin ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığını belirtti. Özcan, kurulacak ilave güneş santrali ile Depolama tesislerinin tüm enerji ihtiyacının kendileri tarafından karşılanmasını hedefledikleri söyledi.  

ŞANTİYEYE SU TAŞIYAN BORULAR ÇİFTİNİN HİZMETİNE 

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, Hirfanlı Barajı’ndan tatlı su getiren boru hatlarının, Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri’nin tamamlanmasından sonra da tarımsal sulama amaçlı kullanılacağını söyledi. Özcan, söz konusu boru hattının, ileride bölgedeki arazilerin sulanması için çiftçilerin kullanımına sunulacağını anlattı. 

İlgili Haberler