1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye rüzgar ve güneşte potansiyelinin çok gerisinde

Türkiye rüzgar ve güneşte potansiyelinin çok gerisinde

Türkiye’de 2023 yılı elektrik üretiminde rüzgar enerjisinin payı %10,5 oldu. Rüzgar kurulumlarında son 13 yılın en düşük yıllık artışı yaşanırken, ilk kez yıldan yıla rüzgardan elektrik üretimi de azaldı.

Türkiye rüzgar ve güneşte potansiyelinin çok gerisinde

Enerji Günlüğü - Türkiye elektrik üretiminde geçen yıl rüzgarın payı %10,5 olurken, güneşin payı da %5,7 oldu. 

Bugün yayınlanan Ember'in Türkiye Elektrik Görünümü 2024 raporuna göre, Türkiye son beş yılda rüzgar ve güneşe 11 bin MW ilave kapasite eklerken Avrupa’daki örnekler tek bir yılda bu kurulumun mümkün olduğunu gösteriyor. Yüksek güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, ithal kömürde yaşanan yükseliş eğilimini tersine çevirebilir ve temiz enerji dönüşüm hedeflerine ulaşabilir. 

GÜNEŞE 2 BİN MW’LIK İLAVE KAPASİTE

Rapora göre, 2023’te güneş enerjisine 2 bin MW’lık ilave kapasitenin eklenmesiyle, Türkiye’de elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı %5,7’e yükseldi. Güneş enerjisi, Haziran ayında Türkiye’de elektrik üretiminin %8’lik kısmını karşılayarak tüm zamanların en yüksek aylık değerine ulaştı. 

Avrupa’da güneşin elektrik üretimi payında %19 ile Yunanistan en üst sırada yer alırken, Polonya ve Bulgaristan'ın güneş enerjisinde Türkiye’den önde yer alması dikkat çekti. 

RÜZGAR KURULUMLARI SON 13 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Rüzgar enerjisine ise Türkiye’de 2023’te 411 MW’lık kapasite eklendi. Bu kapasite yıldan yıla kurulumlarda son 13 yılın en düşük değeri oldu. Bununla birlikte Türkiye’de ilk kez yıldan yıla rüzgardan elektrik üretimi düşüş gösterdi. 

Danimarka, rüzgardan elektrik üretiminde başı çekerken, %10,5’lik paya sahip Türkiye’yi, Avusturya (%12) ve Estonya (%11) 2023 yılında geride bıraktı.

“TERS YÖNDE HAREKET EDİYORUZ”

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, “Düşük güneş potansiyeline rağmen Polonya gibi bir kömür ülkesi bile güneşin elektrik üretimi payında Türkiye’yi geride bıraktı. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın mali yükümlülüğü yaklaşırken ilerlememiz gereken doğrultunun ters yönünde hareket ediyoruz” dedi. 

Raporun yazarı Bahadır Sercan Gümüş ise, elektrik üretiminde artan fosil yakıt bağımlılığın dikkat çekerek, Türkiye'nin güneş ve rüzgar potansiyelinin bu eğilimi tersine çevirerek temiz enerji hedeflerine ulaşmada etkili olacağını belirtti.

İlgili Haberler