Türkiye, hidrojen enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve kullanılmasında dünyada öncü rol oynamayı hedefliyor. Hidrojen Teknolojileri Derneği'nin düzenlediği "Hidrojen Sohbetleri" programının 27. bölümünde “Türkiye’nin Hidrojen Enerjisi Stratejileri ve Eylem Planı” başlığı altında Prof.Dr Adnan Midilli’nin sorularını yanıtlayan Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, hidrojen enerji konusunda Türkiye’nin vizyonu, misyonunu, stratejik önceliklerini ve yol haritasını anlattı.
Türkiye’de akademik çevrede uzun yıllardır hidrojenle ilgili çalışmalar yapıldığını vurgulayan Balıkçı, bunların ticari ürüne dönüşmesi için sanayicilerin de sahiplenmesi gerektiğini belirtti. TENMAK olarak bu yılın başında bir çağrı yaptıklarını ve teknolojik seviyesi yüksek olan hidrojen projelerine destek verdiklerini kaydetti. Balıkçı, Türkiye’nin hidrojen teknolojilerini yerli ve milli olarak geliştirip üretmesinin hem cari açığı azaltacağını hem de teknolojik bağımsızlığı sağlayacağını dile getirdi.
Balıkçı, hidrojenin özellikle ulaşım, sanayi, elektrik üretimi ve ısıtma gibi alanlarda yaygınlaşacağını ve Türkiye’nin bu alanda dünyada öncü olabileceğini ifade etti.Balıkçı, Türkiye’nin hidrojen enerji konusundaki vizyonunun, en ileri yerli ve milli teknolojiler geliştirerek yeşil hidrojen üretiminde ve kullanımında dünyada öncü rol oynamak olduğunu söyledi.
Balıkçı, Türkiye’nin hidrojen enerji konusundaki misyonunun, karbonsuzlaşma, enerji bağımlılığını azaltma ve teknolojik gelişme olduğunu vurguladı.
Balıkçı, Türkiye’nin hidrojen enerji konusundaki stratejik önceliklerinin, üretim, depolama, dağıtım ve sektörel kullanım olduğunu aktardı. Balıkçı, üretim teknolojileri için elektrolizörlerin yerlileştirilmesi ve millileştirilmesi gerektiğini, depolama teknolojileri için bor bileşiklerinin hidrojene depolanması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini, dağıtım teknolojileri için mevcut altyapının uyumlaştırılması ve yeni altyapıların kurulması gerektiğini, sektörel kullanım için ise ulaştırma, sanayi, elektrik üretimi ve binalar gibi alanlarda hidrojenin yaygınlaştırılmasının zorunluluğunu belirtti.
Daha ayrıntılı bilgi için: HidrojenHaber.com