1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu kuruluyor

Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu kuruluyor

Türkiye’nin başlattığı Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu (TIDIP) kapsamında 2030 yılına kadar 5 milyar dolarlık yatırım yapılması ve yılda 20 milyon tondan fazla karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.

Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu kuruluyor

Enerji Günlüğü - Türkiye, net sıfır hedefine ulaşma yolunda önemli bir adım atarak Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu'nu (TIDIP) başlattı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye'nin iklim ve sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda, 2053 net sıfır hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atarak ‘Türkiye Endüstriyel Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu (Türkiye Industrial Decarbonization Investment Platfom - TIDIP)’ girişimini başlattı. 

Platform sayesinde, sanayinin yeşil dönüşümü için ihtiyaç duyulan yatırımları desteklemek üzere uluslararası finans kuruluşlarının ülkemize 2030 yılına kadar 5 milyar euro kaynak getirmesini ve bunun sonucunda da yıllık 20 milyon tondan fazla karbon emisyonunun azaltılması hedefleniyor.

GİRİŞİMİN ÖNCÜLÜĞÜNÜ EBRD ÜSTLENİYOR  

Girişimin öncülüğünü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) üstleniyor. Gerekli iklim finansmanı seferberliği ölçeğinin farkında olan EBRD, TIDIP hedefinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Finans Kurumu ile ortaklık yapıyor. 

PLATFORM DÜŞÜK KARBONLU YOL KONSEPTİNDEN YARARLANIYOR

Bugüne kadar dünyanın en büyük endüstriyel karbonsuzlaştırma programı olan platform, düşük karbonlu yol (LCP) konseptinden yararlanıyor. EBRD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından geliştirilen ve Banka'nın desteğiyle uygulanacak olan Türkiye'nin LCP'leri, ülkenin çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörlerini karbonsuzlaştırmayı ve sürdürülebilir karbonsuzlaştırmayı sağlamak için kritik teknolojileri, finansmanı ve politika önlemlerini kapsayan yol haritaları oluşturmayı amaçlıyor. Kapsamlı paydaş katılımının ardından oluşturulan LCP'ler, özel sektör ve kamu sektörünün katılımı için etkili yatırım hatlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.