1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkımı günde 3.5 km hızla ilerliyor!

TürkAkımı günde 3.5 km hızla ilerliyor!

Enerji Günlüğü - Karadeniz’in altından Türkiye’ye doğalgaz taşıyacak TurkStream (Türk Akımı) projesinin deniz altı boru döşeme çalışması günde...

TürkAkımı günde 3.5 km hızla ilerliyor!

Enerji Günlüğü - Karadeniz’in altından Türkiye’ye doğalgaz taşıyacak TurkStream (Türk Akımı) projesinin deniz altı boru döşeme çalışması günde 3.5 kilometre hızla ilerliyor.

TürkAkım gaz boru hattının deniz kısmı inşaatını hayata geçiren Rus Gazprom’un iştiraki South Stream Transport (SST) şirketi sözcüsü Sander van Rootselaar ve projenin iletişim sorumlusu Aslı Esen, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, projede gelinen son duruma ilişkin bilgi verdi.

15.75 MİLYAR M3’LÜK İKİ HAT

Türk Akımı’nın Türkiye’nin ve Avrupa’nın artan doğalgaz ihtiyacını karşılama açısından büyük önem taşıdığını belirten Rootselar, projenin Rusya’dan başlayıp Karadeniz’in altından geçerek, Tekirdağ’ın Kıyıköy ilçesi yakınlarında Türkiye’ye ulaşacağını söyledi. Verilen bilgiye göre her biri yıllık 15.75 milyar metreküplük gaz taşıma hacmine sahip iki hattan oluşan Türk Akımı, yıllık toplam 31.5 milyar metreküplük taşıma kapasitesine sahip.

BATI HATTI’NDAN BÜYÜK BORULAR

Hatlardan birinden gelecek 15.75 milyar metreküplük gaz, halen Rusya’dan başlayıp Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden yılda 14 milyar metreküplük gaz geçiren Batı Hattı’nın yerini dolduracak. Buna göre Türk Akımı’nın sadece tek bir hattından, Batı Hattı’ndan yüzde 12.5 daha yüksek gaz taşınacak.

Projenin ikinci hattından gelecek gazın ise Yunanistan ya da Bulgaristan üzerinden Güney ve/veya Güneydoğu Avrupa pazarına ulaştırılması öngörülüyor. Ancak bu kısma ilişkin bir netlik henüz sağlanmış değil.

430 KİLOMETRE BORU DÖŞENDİ

Türk Akımı’nın deniz altı kısmında boru döşeme çalışmalarına Mayıs 2017’de önce Rusya kıyılarındaki sığ sularda başlandı. Ardından derin sularda boru döşenmeye başlandı. Şu ana kadar toplam 430 kilometrelik kesimde boru hattı döşenmiş durumda. Projenin her iki hattında da 81 santimetre çapında borular kullanılıyor. Yer yer 2200 metreyi bulan derinliklerde boru döşeniyor. Boru döşeme hızı, günde 3.5 kilometreye ulaşmış durumda.

HEDEF 2020’DEN ÖNCE GAZ AKIŞI

10 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’daki Dünya Enerji Kongresi sırasında projeyle ilgili Rusya ve Türkiye arasındaki hükümetler arası anlaşmaya imza atılmıştı. 2017 Mayıs ayında boru döşenmeye başlandı. Proje Rusya’dan başlayarak ilerlerken Türkiye kısmına ilişkin hazırlıklar da yoğunlaştı. South Stream Transport yetkilileri, “Hedefimiz 2019 sonunda doğalgaz akışını başlatabilmek” dediler. 

KIYIKÖY’DEN GİRİŞ YAPILACAK

Türk Akımı’nın, Rusya’daki kara kısmı ile Karadeniz’in altından geçecek deniz altı kısmını inşa edecek SST, Rus doğalgaz devi Gazprom’un yüzde 100 iştiraki. Amsterdam merkezli SST’nin 20 farklı ülkeden yaklaşık 250 çalışanı var. Proje Rus doğalgazını Türkiye’ye ve buradan da Güneydoğu Avrupa’ya bağlamak. Deniz altı kısmı Rusya’nın Karadeniz kıyılarındaki Anapa’dan yola çıkan proje 930 kilometre ilerleyerek Trakya’da Kıyıköy’de Türkiye kıyılarına çıkıyor.

BOTAŞ VE SST ORTAKLIK YAPACAK

Türk Akımı’nın Türkiye kısmındaki kara kısmı Kıyıköy’den başlayarak iki hat olarak ilerleyecek. Birinci hat Lüleburgaz’dan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım ağına bağlanacak ve bu kısmı BOTAŞ inşa edecek. Türkiye kara kısmının Avrupa’ya ilerleyecek ikinci hattını inşa etmek üzere SST ile BOTAŞ ortak şirket kuracak. Ancak bu hattın güzergahı henüz netleşmiş değil. Seçeneklerden biri Yunanistan, diğeri ise Bulgaristan.

TÜRK AKIMI’NIN ORTAYA ÇIKIŞI

Türk Akımı’nın çıkış noktası, Rusya’dan Bulgaristan’a gaz taşımak üzere geliştirilen Güney Akım Projesi’ydi. Rusya, AB ile yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle Başkan Vladimir Putin’in 1 Aralık 2014’teki Türkiye ziyareti sırasında Güney Akım’dan vazgeçildiğini, projenin Avrupa’ya bağlanma noktasının Bulgaristan yerine Türkiye kıyıları, adının da TürkAkımı olarak değiştirildiğini ilan etmişti.

Mehmet KARA / Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü