Enerji Günlüğü - Türk Akımı'nın Türkiye Bulgaristan MEB’i sınırındaki Kilometre Noktası 660 (KP660)’dan Türkiye kıyılarındaki Kıyı bölümüne kadar olan kısmı için ÇED Süreci başladı.
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada, South Stream Transport B.V. tarafından yapılması planlanan Rusya Federasyonu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne Karadeniz Üzerinden Geçen Açık Deniz Boru Hattı’nın Türkiye Bulgaristan MEB’i sınırındaki Kilometre Noktası 660 (KP660)’dan Türkiye kıyılarındaki Kıyı bölümüne kadar olan kısmıile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinin başladığı duyuruldu.
ÇED Süreci tamamlanana kadar süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kırklareli Valiliği'ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilecek.
Rusya Federasyonu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne Karadeniz Üzerinden Geçen Açık Deniz Boru Hattı, Rusya kıyısında Anapa yakınlarından başlayıp Rusya ve Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgelerinden (MEB) geçerek Türkiye’nin Avrupa topraklarındaki Karadeniz kıyısında, Kırklareli iline bağlı Kıyıköy yakınlarında karaya çıkan ve Karadeniz boyunca yaklaşık 900 kilometre uzanan birbirine bitişik dört boru hattından oluşacak.
27.000.000.000 TL olarak belirlenen proje bedelinin 13.500.000.000 TL'lik kısmı mevcut Güney Akım Projesi’nin KP660’a kadar olan kısmı, 13.500.000.000 TL'lik kısmı da bu ÇBD’ne konu olan ve KP660’dan başlayan Projenin bedeli olacak.
Yapılacak boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp (bcm) olacak. Bunun 14 bcm’i, yani Batı Hattı aracılığıyla tedarik edilmekte olan hacimle eşit miktarda doğalgaz, Türkiye’deki tüketiciler için ayrılırken, yaklaşık 50 bcm’i, bir doğalgaz teslim noktasının tesis edileceği Türkiye-Yunanistan sınırına aktarılacak.