Enerji Günlüğü - Türkiye'nin önde gelen demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding, ABD'ye ve birkaç Avrupa ülkesine kaya gazı sondaj borusu ihracatına başladı.
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, DÜNYA Gazetesi'nden Mehmet KARA'ya, İskenderun'da kuracakları kömür santraline ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir çelik alanındaki geldikleri noktanın kendilerini elektrik üretim yatırımı yapmaya yönelttiğini belirten Tosyalı, "Hem kendi yassı çeliğini hem de nihai ürünü üreten, ülkemizdeki tek, dünyadaki birkaç şirketten biri durumundayız. Ayrıca Türkiye'de 14 ayrı fabrikada üretim yapıyoruz. Doğal olarak burada çok ciddi de enerji ihtiyacımız var... Şu an için elektrik tüketimi 300 MW'nin üzerine çıktı. Önümüzdeki birkaç yıl içinde yapacağımız yatırımlar da hesaplandığında enerji ihtiyacımız 500 MW'yi aşacak. Bu yüzden hem rekabetçiliğimizin sürdürülebilirliği, hem de ülkemizin enerji üretimine destek vermek için ithal kömüre dayalı bir elektrik üretim yatırımı planladık" dedi.
Fuat Tosyalı, yaklaşık 1.2 milyar dolarlık toplam yatırım tutarına sahip ithal kömüre dayalı ve 1200 MW kurulu güçteki santralin yaklaşık dört yılda devreye alınabileceğini anlattı. üretilecek elektriğin en az üçte birini doğrudan kendilerinin tüketeceğini anlatan Tosyalı, "Geri kalanı da bölgemizdeki sanayiciler başta olmak üzere piyasaya satmayı düşünüyoruz" diye konuştu.
8500 GWH/YIL ELEKTRİK ÜRETECEK
Yerli kömürün kalorifik değerleri düşük olduğu için ithal kömürü tercih ettiklerini ifade eden Tosyalı, dünyanın her yerinden getirebileceklerini belirtti. Bu yatırımın, hükümetin doğalgaz bağımlılığını aşma çabalarına da bir nebze destek olacağını ifade eden Tosyalı şunları söyledi:
"Kuracağımız termik santralin önünde, kömürü konveyörlerle tesisin deposuna aktaracak ufak bir liman yer alacak. Kömürler pulverize edilip yakmaya gönderilecek. Santral yılda ortalama 8 bin saate yakın çalışacak. 8500 GWh’ın üzerinde elektrik üretimi hedefleniyor.
ENERJİYE YABANCI DEĞİL
Demir çelikçi olmalarına rağmen aslında enerji işine çok da yabancı olmadıklarını vurgulayan Tosyalı, halen Osmaniye'deki demir çelik tesislerinde atık buhardan 1 MW elektrik üretimi yaptıklarını ifade etti. Tosyalı ayrıca, enerji pazarlaması konusunda lisans almış Tosyalı Elektrik Enerjisi Toptan Satış Pazarlama AŞ şirketiyle de elektrik ticareti yaptıklarını hatırlattı.
KAYA GAZI BORUSU İHRACATI
Osmaniye'deki çelik boru tesislerinde polietilen kaplı borulardan ısıl işlemli borulara kadar, bugüne kadar hep ithal edilen birçok boru türünü üretmeye başladıklarını anlatan Fuat Tosyalı şu bilgileri verdi:
"Hatta ihracata da başladık. Kaya gazı sondajında kullanılan borulardan tutun, pek çok boru türünde ABD'ye yoğun ihracatımız var. Kaya gazı borularının hem çeliği hem de üretim teknolojisi çok özel. Ve biz bunun için dünyadaki en ileri teknolojileri içeren bir yatırım yaptık. Şu anda o hatlardaki bütün üretimimiz kaya gazı araması ve üretimi yapan ülkelere yönelik ihracata çalışıyor. ABD’nin yanında Avrupa'da da birkaç ülkeye satıyoruz. Yakında ülkemizde de kaya gazıyla ilgili sondajlar artacak. Buradaki ihtiyacı da karşılamaya talibiz."
TOSYALI'DAN İSKENDERUN'A 1200 MW'LİK KÖMÜR SANTRALİ YATIRIMI