1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tosyalı`dan İskenderun’a 1200 MW`lik kömür santrali

Tosyalı`dan İskenderun’a 1200 MW`lik kömür santrali

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin önde gelen demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding, Hatay İskenderun'da ithal kömüre dayalı 1200 MW kurulu güçte...

Tosyalı`dan İskenderun’a 1200 MW`lik kömür santrali

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin önde gelen demir çelik üreticilerinden Tosyalı Holding, Hatay İskenderun'da ithal kömüre dayalı 1200 MW kurulu güçte bir elektrik santrali kuracak. 

Tosyalı Grubu şirketlerinden Tosyalı Elektrik Enerjisi Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ, Hatay İli, İskenderun İlçesi sınırları içerisinde 1236 MWm / 1200 MWe (2 X 600) kurulu güçte Tosyalı İskenderun Termik Santrali Entegre Projesi kurmak üzere çalışmalara başladı. Proje kapsamında ayrıca Derin Deniz Deşarjı projesi de gerçekleştirilecek.

Proje için yapılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunu incelemeye alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin ÇED sürecini başlattı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun da (EPDK) yapılan önlisans başvurusuyla ilgili incelemelerinin devam ettiği öğrenildi. 

SANTRAL'DE İTHAL KÖMÜR KULLANILACAK

Proje’nin yatırım maliyetinin yaklaşık 1.2 milyar dolara yakın olması bekleniyor. Lisans alınması halinde hemen inşaatına başlanacak tesislerin, ithal kömüre dayalı pülverize kazan teknolojisiyle kurulması öngörülüyor.

Santralde kullanılacak kömürün temin edileceği başlıca bölgeler; Rusya başta olmak üzere Güney Amerika, Güney Afrika vs. ülkeleri olacak. Kömür bu ülkelerden kıyılarımıza deniz yolundan gemilerle getirilecek.

Santralde kullanılacak kömür miktarı yaklaşık 432 ton/saat olup, BGD ünitesi için kireçtaşı (12 ton/saat) kullanılacak. Kullanılacak kömürün kalorifik değeri 6.000 (+/-%10) kcal/kg civarında olacaktır. Proje kapsamında santralin çalışma süresi 8.000 saat/yıl; projenin lisans süresi ise 49 yıl olarak öngörülüyor. Santralin yaklaşık ısıl gücü 3.012 MWt olup, yıllık ortalama brüt enerji üretimi yaklaşık 9.600 GWh, net üretimi ise 8,720 GWh olarak planlanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler