Enerji Günlüğü - Türkiye’nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali (HES) ünvanına sahip Karakaya HES, büyük ölçekli bir rehabilitasyon çalışmasına sahne oluyor. Çalışma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ilgili iki kuruluşu olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ile Türkiye Elektromekanik A.Ş.’nin (TEMSAN) iş birliği ile yürütülüyor.
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen türbin çarkı; tasarım, tasarım doğrulama, model test süreçleri, demontaj, montaj ve test işlemlerinden geçti. 1800 MW kurulu güce sahip olan ve EÜAŞ tarafından işletilen Karakaya HES’in birinci ünitesine yerleştirilen türbin çarkı, 14 Mart 2025 tarihi itibarıyla enterkonnekte sisteme bağlanarak elektrik üretimine başladı.
YÜZDE 4 DAHA VERİMLİ
Modernizasyon ve bakım faaliyetleri sonucunda, yeniden enerji üreten birinci ünitede güç ve verimlilik ölçümleri yapıldı. Buna göre; yenilenen türbin çarkı 310 MW güç, yüzde 95 üzerinde verimlilik değerlerine ulaştı. Eski türbinde yüzde 91 olan verimlilik, böylece en az 4 puan artmış oldu. Birinci ünitedeki bu verim artışı ile yıllık 34 milyon kilovatsaat (kWh) daha fazla elektrik üretilecek. Güncel elektrik fiyatları üzerinden yapılan hesaplamalara göre yaklaşık 50 milyon lira tutarında (1 milyon 250 bin dolar - 1 milyon 157 bin Euro) artı değer sağlanacak.
2028’DE TAMAMLANACAK
Karakaya HES’in diğer ünitelerindeki türbin rehabilitasyon çalışmaları da devam ediyor. Baraj ve HES’teki yenileme işlemlerinin 2028 yılında tamamlanması planlanıyor. Tüm üniteler yenilendiğinde Karakaya HES’in bugünkü fiyatlarla (Mart 2025) fiyatlarıyla, her yüz milyonlarca liralık ilave elektrik geliri sağlayacağı hesaplanıyor.
KARAKAYA HES’İN KÜNYESİ:
Yapım Yılı: 1987
Kurulu Güç: 1800 MW
Türbin Tipi: Düşey Francis
Ünite Sayısı: 6 Adet
Yükseklik: 173 metre
Havza: Fırat
Su Kapasitesi: 9242 m3