1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Temiz enerjide hedef büyüyor

Temiz enerjide hedef büyüyor

ABD, Kanada ve Meksika, 2025 yılına kadar elektriklerinin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı taahhüt etti.

Temiz enerjide hedef büyüyor

Enerji Günlüğü - ABD, Kanada ve Meksika, 2025 yılına kadar elektriklerinin yarısını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı taahhüt etti.

ABD, Kanada ve Meksika liderleri ayrı ayrı, 2025'e kadar elektriklerinin yarısını "temiz enerji"den karşılayacaklarını taahhüt ettiler. ABD ve Meksika'nın elektrik arzları için fosil yakıtların kullanılmamasıyla alakalı iddialı hedefler verildi. Kanada'nın yaklaşık yüzde 59 hidroelektrik işlemlerinden ve yüzde 16 nükleer santrallerden gelen elektrik arzları ise çoktan hedeflenen kriterleri aştı.

Ülkelerin taahhütlerinin konusu sadece yenilenebilir enerji ile de alakalı değil. Yapılan taahhütler aynı zamanda nükleer ve karbon yakalama ve depolama tesisleri ve enerji verimliliği konularını da içeriyor. 2015 yılında Kuzey Amerika'nın elektriğinin yüzde 37'si temiz enerji kaynaklarından geldi.

LİDERLER BİR ARAYA GELİYOR

ABD Başkanı Barrack Obama, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, Kuzey Amerika Liderler Zirvesi'nin bir parçası olarak Ottawa'da bir araya gelecek. Yaklaşan zirvenin bir parçası olarak Obama'nın iddialı bir hedef sunması bekleniyor.

Beyaz Saray üst düzey danışmanlarından Brian Deese, iklim ve enerji politikaları konusunda ABD, Kanada ve Meksika arasındaki uyuma dikkat çekerek, her üç ülkenin de temiz enerji ekonomisine doğru önemli adımlar attığından ve daha önceki yıllara göre çok daha güçlü durduklarına vurgu yaptı.

ABD'nin elektriğinin yaklaşık yüzde 13'ü hidroelektrik ve diğer yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD elektriğinin yüzde 20'si ise nükleer santrallerden geliyor.

MEKSİKA HEDEFLERE ULAŞMADA DAHA GERİ KALDI

Liderler tarafından Meksika temiz enerji üretiminin 2024 yılına kadar yüzde 34'e yükseltilmesi öngörülmüş olsa da, 2014 yılındaki elektrik üretiminin sadece yüzde 22'si fosil olmayan yakıtlardan geldi.

İŞ BİRLİĞİ BAŞARI İHTİMALİNİ ARTTIRACAK

Aralık ayında Paris'te gerçekleşen uluslararası anlaşmanın ardından, çevre uzmanları tarafından hazırlanan yeni bir raporla ABD, Kanada ve Meksika'nın iklim hedefleri konusunda daha yakından çalışmaları çağrısı yapıldı.

Center for American Progress enerji politikasının müdürü ve raporun yazarlarından Gwynne Taraska, tehlikeli ısınma önlenmesi için önemli unsurlardan biri de gelecek için daha iddialı hedefler belirlemek ancak ülkelerin mevcut iklim hedeflerini yerine getirmesi gerek dedi. Taraska ayrıca ülkelerin beraber çalışmaları durumunda başarı olasılığının artacağına dikkat çekti.

ABD ADAYLARININ PLANLARI ÇOK FARKLI

Hillary Clinton eğer başkan seçilirse, 2030 yılına kadar ülkenin elektrik enerjisinin yarısını temiz enerji kaynaklarından sağlamaya çalışacağını söyledi.

Donald Trump ise ülkenin kömür de dahil olmak üzere fosil yakıt kullanımının devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Obama'nın uluslararası iklim anlaşması kurma çabasını da çokça sorguladı.

Doğal Kaynakları Koruma Konseyi Başkanı Rhea Suh, enerji kaynaklarını temizlemek için Amerika'nın elektrik kaynağının yarısının kaydırılması fikrini çok ulaşılabilir görmedi. Temiz enerji'ye ulaşmak için yenilenebilir enerjileri tercih ederken daha sağlam temellerle ilerlenmesi gerektiğini belirtti. Clinton yönetiminde iklim politikası üzerinde çalışmış bir danışman olan Paul Bledsoe ise mevcut elektrik santrallerinin sera gazı emisyonlarını azaltmak için kendi planlarının ABD'nin hedeflerine ulaşmasını sağlayabileceğini belirtti.