Enerji Günlüğü - Tayvan, nükleerden çıkış hedefi kapsamında ülkedeki son üç nükleer reaktörden biri olan 985 MW'lık Kuosheng-2 nükleer reaktörünü kapattı.
Dünyanın atmosfere en fazla emisyon salan 25 ülkesi arasında yer alan Asya’nın ada ülkesi Tayvan, 2025'e kadar ülkedeki bütün nükleer tesisleri kapatma hedefi kapsamında 985 MW'lık Kuosheng-2 nükleer reaktörünü devre dışı bıraktı. Tayvan'daki 6 reaktörden 4'ü kapatılmış oldu.
KALAN İKİ REAKTÖR İKİ YIL İÇİNDE KAPATILACAK
Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın ilk nükleer enerji santrali olan Jinshan Nükleer Santrali'ndeki her iki reaktörü de 2019'da kapatmıştı. 2021'de, ikinci tesis olan Kuosheng Nükleer Santrali'ndeki iki reaktörden biri devre dışı bırakıldı. Tesisin ikinci ve son reaktörü de geçen hafta kalıcı olarak devre dışı kaldı.
Böylece Tayvan'da çalışan sadece bir nükleer santral kaldı. Ülkenin Güney ucunda bulunan bu son Maanshan Nükleer Santrali'nin iki reaktörünün önümüzdeki iki yıl içinde kapatılması planlanıyor.
YASA 2017 YILINDA KABUL EDİLMİŞTİ
Tayvan Parlamentosu, 2017 yılında Elektrik Sanayisinde kanun değişikliği ile 6 ile 9 yıl arasında nükleer enerjinin yerine teşvik edilecek yeşil enerji projelerinin planlaması, ulaştırması ve pazarlamasına ilişkin teşviklerin hayata geçirilmesini kabul etmişti. Bu kapsamda elektrik fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne geçmek için "fiyat istikrar fonu" kurulmuştu.
YENİLENEBİLİR KURULUMLARI HEDEFİN ALTINDA
Geçtiğimiz 10 yılda, Tayvan 1000 MW kurulu gücünde rüzgar enerjisi santrali ve 10 bin MW güneş enerjisi inşa etti. Hükümetin hedeflerinin çok gerisinde kalan bu kurulumlarla yaklaşık 24 milyon nüfuslu ülkede elektrik üretimi yaklaşık %90 oranında fosil yakıtlara bağımlı durumda.