Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) yönetimi, hattın Arnavutluk bölgesinden geçen bölümüyle ilgili Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) raporunu Arnavut yetkililere sundu.
TAP'tan yapılan açıklamaya göre Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tarafından hazırlatılan rapor, Arnavut ve uluslararası uzmanlar tarafından Arnavutluk yasalarına uygun olarak şekillendirildi. ÇSED raporu, boru hattı projesinin olası çevresel, kültürel, sosyo-ekonomik etkilerini değerlendirmek ve olumsuz etkilerinin önceden azaltılması amacıyla tedbirler öneriyor.
Hazar bölgesinden çıkarılan gaz, Yunanistan ve Arnavutluk’u geçtikten sonra Adriyatik Denizi üzerinden Güney İtalya’ya gelecek ve buradan da Batı Avrupa’ya iletilecek. TAP’ın Arnavutluk bölgesinde yürüteceği proje, Arnavutluk Yunanistan sınırında bulunan Korça bölgesindeki Bilisht Qendër’de başlayacak. Hattın denize açılacağı bölge Arnavutluk’un Fier bölgesinin kıyı kesiminde yer alacak. Hattın 209 kilometrelik bölümü Arnavutluk’tan kara bölgesinden, 60 kilometrelik bölümü ise Adriyatik Denizi’ndeki Arnavutluk bölgesinden geçecek.
TAP, boru hattıyla ilgili görüş ve endişelerinin, projeye dahil edildiğini göstermek amacıyla ÇSED raporunun tamamını, hattının üzerinden geçtiği tüm topluluklara yayınladı. TAP, daha önce de raporun teknik olmayan özetini Korça, Skrapar, Berat ve Fier bölgelerinde yaşayan 83 topluluğa ve Arnavutluk’un sivil toplum kuruluşlarına göndermişti. Bunun yanı sıra yerel yönetimleri de istişare sürecine dahil eden TAP yönetimi, projenin geçtiği bölgelerdeki 38 konseyle raporu tartışarak desteklerini aldı. TAP bunun yanı sıra, Arnavutluk Çevre, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’yla koordineli olarak kamuya açık söyleşiler düzenleyecek. Söyleşilerin tarihleri, yerel medya aracılığıyla halka duyurulacak. Raporun sonuçlarını değerlendiren Arnavutluk yönetiminin, konuyla ilgili görüşlerini önümüzdeki aylarda açıklaması bekleniyor.
TAP’ın Arnavutluk Bölgesi Yöneticisi Albert Haak, ÇSED raporunun Arnavutluk hükümetine sunulmuş olmasının TAP için büyük bir başarı olduğunu söyledi. Hat güzergahında yıllarca süren zorlu tasfiye ve analiz çalışmalarının sonucunda bu kapsamlı ve detaylı 4 bin sayfalık raporun ortaya çıktığını dile getiren Haak, “Şimdi ş yönetimlerin konuyla ilgili görüş ve önerilerini almak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Şu ana dek bize dönüşler oldukça yapıcıydı. Projeye destek yüksek bir seviyede” dedi.
Etiketler : TAP, arnavutluk, çsed raporu, albert haak, fier, korça, yunanistan, adriyatik, trans adriatic pipeline