1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP`ta çalışmalar takvime uygun sürüyor

TANAP`ta çalışmalar takvime uygun sürüyor

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) çalışmalar takvime uygun şekilde devam ediyor.TANAP Konsorsiyumu'ndan yapılan...

TANAP`ta çalışmalar takvime uygun sürüyor

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) çalışmalar takvime uygun şekilde devam ediyor.

TANAP Konsorsiyumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan doğal gazını Avrupa’ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun Türkiye kısmını oluşturan ve 17 Mart 2015’te Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının, Kars’ın Selim ilçesinde düzenlenen törenle temelini attığı TANAP'ta çalışmalar takvime uygun şekilde devam ediyor.

1850 kilometrelik bir hat boyunca Türkiye’yi boydan boya geçecek projenin Gürcistan sınırından başlayarak Eskişehir’e kadar uzanan 56 inç çapındaki bölümü için üretilen ve ilk partileri daha önce güzergah boyunca tesis edilen şantiyelerdeki boru stoklama alanlarına ulaşmış olan boruların sevkiyatına devam ediliyor.Demiryolu ve karayolu kullanılarak yürütülen çalışmalar inşaat aşamaları göz önünde bulundurularak büyük bir hız ve titizlikle sürdürülüyor.

Yüzde 80’i Türk üreticilerinden tedarik edilen 1850 km’nin üzerindeki 56 inç ve 48 inç çapındaki toplam 1850 km uzunluğundaki boruların tedarik sözleşmeleri, aralarında 6 adet Türk üreticisinin de yer aldığı 4 firma/konsorsiyumla 2014 yılının Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı törenle Ankara’da imzalanmıştı.

Türkiye ve Azerbaycan’ın bugüne kadar yyürüttükleri en önemli enerji projesi olan TANAP'ın, dünya enerji piyasalarında da ses getirmesi bekleniyor. 26 Aralık 2011’de Mutabakat Zaptı’nın ve 26 Haziran 2012’de Hükümetlerarası Anlaşma ve eki Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasının imzalandığı TANAP, Azerbaycan Şah Deniz-2 sahası ve ilave kaynaklardan gerçekleştirilecek doğal gaz tedariği ile Türkiye ve Avrupa’nın doğal gaz arz güvenliği ve çeşitliliğine katkı sağlayacak.

TANAP, Türkiye’nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı’na bağlanacaktır. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.

TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek. Başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedefleniyor.

TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi unvanına sahip.