Enerji Günlüğü - Şubat 2022 döneminde ikisi kömür madeni yatırımı olmak üzere, 26 enerji yatırımına, teşvik belgesi verildi; 25 projenin tamamlama vizesi yapıldı, 6 projenin teşvik belgesi ise iptal edildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2022 yılının Şubat ayında çeşitli sektörlerde toplam 617 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 26’sı enerji sektörüne yönelik projeler oldu. Bunlardan ikisi kömür yatırımıydı. 2022 Şubat döneminde enerji sektöründe 25 projenin de tamamlama vizesi yapıldı. Şubat 2022’de daha önce yatırım teşvik belgesi alan 6 projenin teşvik belgesi de iptal edildi.
Şubat 2022’de yatırım teşvik belgesi alan projelerin toplam yatırım tutarı ise 17.736.488.158 TL oldu. Yatırım teşvik belgesi alan projeler tamamlandığında toplam 20.320 kişi için yeni istihdam imkânı yaratılmış olacak.
MADENCİLİKTE EN YÜKSEK TUTARLI PROJE YATAĞAN TERMİK AŞ’NİN
Enerji madenciliği alanında teşvik belgesi alan en yüksek yatırım tutarlı proje; 2.099.940.9361 TL ile Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ’nin Muğla Yatağan’da gerçekleştireceği, yerli sermayeli, tevsi nitelikli, yılda 5.521.037 ton çıkarma kapasiteli linyit madeni projesi oldu. Projenin destek paketinde faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, %80 vergi indirimi ve %40 yatırıma katkı oranı bulunuyor. Proje tamamlandığında 340 kişi için yeni istihdam yaratılmış olacak.
HEZ ENERJİ’NİN BUHAR VE SICAK SU TEMİN PROJESİ TEŞVİK ALAN EN BÜYÜK PROJE
Enerji sektöründe teşvik belgesi verilen projeler arasında yatırım tutarı en yüksek olan proje, 146.947.854 TL ile Hez Enerji İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Aydın ilinin Germencik ilçesinde gerçekleştireceği, yerli sermayeli, tevsi nitelikli, soğuk enerjiler dahil buhar ve sıcak su temini projesi oldu. Projeye verilen teşvik paketinde gelir vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor.
KASKİ’NİN GES PROJESİ İKİNCİ
Hez Enerji’nin projesini; Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (KASKİ) tarafından Kayseri Kocasinan’da gerçekleştirilecek olan, 71.214.143 TL yatırım tutarına sahip, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, yılda 5MW üretim kapasiteli güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santrali (GES) kurulum projesi takip etti. KASKİ’nin projesine verilen teşvik paketinde sadece KDV istisnası bulunuyor.
SÜPER ELEKTRİK’İN 10MW GES PROJESİ ÜÇÜNCÜ OLDU
57.356.023 TL’lik yatırım tutarıyla Süper Elektrik Üretim AŞ’nin Malatya ilinin Arapgir ilçesinde gerçekleştireceği, yerli sermayeli, komple yeni yatırım nitelikli, 10MW üretim kapasiteli güneş enerjisine dayalı elektrik üretim santrali projesi; en yüksek yatırım tutarlı üçüncü proje oldu. Projeye verilen teşvik paketinde gelir vergisi muafiyeti ve KDV istisnası bulunuyor. Proje 5 kişilik ilave istihdam yaratacak.