Enerji Günlüğü - MMO Antalya Şubesi Başkanı İbrahim Atmaca, yoğun enerji kullanan ve geniş çatı alanları bulunan soğuk hava depolarının çatı tipi güneş enerji santralleri kurulumu için çok uygun olduklarını söyledi.
Tarım faaliyetinin yoğun olduğu Antalya’da, meyve-sebzenin raf ömrünü uzatmayı amaçlayan soğuk hava depoları da oldukça yaygın. MMO Antalya Şubesi Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, bu tesislerin, yoğun enerji kullanımları ve geniş çatı alanları sayesinde çatı tipi güneş enerji santralleri (GES) kurulumu için çok uygun olduklarına dikkat çekti.
Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Prof.Dr.İbrahim Atmaca, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) hesaplamalarına göre küresel ısınmanın önüne geçebilmek için dünya çapında fosil yakıt kullanımının, yüzde 81’lerden 2040’a kadar yüzde 58’e çekilmesi gerektiğini anlattı. Türkiye’de fosil yakıt kullanım oranının yüzde 86’larda olduğunu ifade eden Atmaca, bu oranı düşürmek için bazı yatırımlar yapmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yeni cihaz alırken enerji verimliliği yüksek olanların seçilmesinin önemine dikkat çeken MMO Antalya Şubesi Başkanı, sonrasında ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasının şart olduğunu belirtti.
ANTALYA ŞANSLI
Prof.Dr. İbrahim Atmaca, Akdeniz Bölgesi’nin yoğun güneş ışınımı şiddeti ve güneşlenme saatleriyle bu anlamda şanslı bir bölge olduğunu bildirdi. Atmaca, mahsuplaşma sisteminin gelişi ile akü yatırımına da ihtiyaç duyulmadığını, bu nedenle ilk yatırım maliyetlerinin eskiye oranla düştüğünü söyledi.
SOĞUK HAVA DEPOLARI, ÇATILARINI DEĞERLENDİRMELİ
Soğuk hava depolarının yüksek enerji kullanımı ve geniş çatı alanları sayesinde şanslı olduklarını ifade eden İbrahim Atmaca, buralara yapılan yatırımların geri ödemelerinin kısmen daha kısa olabildiğini söyledi. Atmaca, Antalya’nın şehir merkezinden uzak, nemin ve hava sıcaklığının daha düşük, ışınım şiddetinin ise yüksek olduğu bölgelerde kümelenen soğuk hava depolarında bu sistemlerin verimli olacağı tavsiyesinde bulundu.
Mehmet Dayıoğlu - Enerji Günlüğü