1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Sivas'ta atık lastiklerden elektrik üretilecek

Sivas'ta atık lastiklerden elektrik üretilecek

Eğribayat Güneş Enerji, 22,6 milyon lira yatırımla Sivas'ta kuracağı tesiste yılda 5000 ton atığı piroliz yöntemiyle işleyerek elektrik üretecek.

Sivas'ta atık lastiklerden elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Eğribayat Güneş Enerji, 22,6 milyon lira yatırımla Sivas'ta kuracağı tesiste yılda 5000 ton atığı piroliz yöntemiyle işleyerek elektrik üretecek.

Eğribayat Güneş Enerji Üretim A.Ş. tarafından Sivas İli, Merkez ilçesinde ömrünü tamamlamış lastiklerin (ÖTL) piroliz yöntemiyle geri kazanımıyla elektrik üretilmesi planlanıyor. “Gürün ÖTL Geri Kazanımı( Piroliz) ve Elektrik Üretim Tesisi Projesi”nin değeri 22,6 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

Kurulacak tesisin 1,454 MW kurulu gücünde olması ve yılda 5000 ton atık lastiğin işlenmesi öngörülüyor. Tesiste ortalama 10.178.000,00 kWh/yıl elektrik üretilecek. 

TESİS OSB'DE KURULACAK

I.Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulacak olan tesiste kullanılmış ömrünü tamamlamış lastikler piroliz yöntemi ile maddesel olarak ayrıştırılarak, karbon siyahı (Carbon Black), piroliz yağı, çelik tel ve elektrik üretilecek. Lastik dışında hammadde olarak atık plastik, kauçuk ve sentetik tekstil atıkları da kullanılacak. 

Tesiste piroliz reaksiyonu sürekli bir şekilde devam edecek. Piroliz reaksiyonu sonucu reaktör çıkışından, karbon siyahı ve piroliz gazı alınacak. Piroliz işlemi sonucu piroliz gazı, yoğunlaştırma ünitesine iletilecek olup burada yoğunlaştırılarak piroliz yağına dönüştürülecek. Yoğunlaştırma ünitesinde yoğuşturulamayan piroliz gazları ise tesis bünyesinde tekrardan tüketilecek. Bu sayede tesis kendi enerjisini üretmiş olacak ve dış ortama yoğuşturulamayan gaz salımı söz konusu olmayacak. Üretilen piroliz yağı geçici ön depolama ünitesine alınacak ve doğrudan jeneratörler vasıtasıyla elektrik enerjisine çevrilecek.

Enerji Günlüğü