1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı

Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık konusu ile ilgili ikinci taslak görüşe açıldı.

Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı

Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Sıfır Atık konusu ile ilgili ikinci taslak görüşe açıldı.

ENTECH Fuarı'na resmi destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı'nı resmi web sitesinden görüşe çıkardı. Bakanlık tarafından hazırlanan Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda atık oluşumunun önlenmesini ve önlenemediği durumlarda en aza indirilmesini hedefliyor. 

DOĞAL KAYNAKLAR ETKİN BİÇİMDE YÖNETİLECEK

Yönetmelik taslağı, bir önceki yönetmelik taslağından farklı olarak kamu ve özel kesimi de içine alan, Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin kurulmasına ilişkin genel ilkeler ve uygulama esaslarını içeriyor. Bununla birlikte, oluşan atıkların özelliklerine göre biriktirilmesini ve toplanmasını, ayrı toplanan atıkların öncelikle geri kazanımlarının sağlanması, değerlendirilemeyen bölümlerinin ise çevre kirliliğine yol açmayacak şekilde yakma veya bertarafa gönderilmesi ile hammadde ve doğal kaynakların etkin bir biçimde yönetilmesini ilke ediniyor. 

KURUM VE KURULUŞLARA BELGE ZORUNLULUĞU GETİRİLECEK

Taslağın hayata geçmesi halinde belediyeler ile alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, bin ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, 100'den fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları, 100 üzeri çalışanı olan iş yerleri, sanayi kuruluşları, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarına 2019'da Sıfır Atık Sistemi'ne geçerek, Sıfır Atık Belgesi alma zorunluluğu getirilecek. 

SıfırAtık, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık önleme yaklaşımı olarak tanımlanan bir hedef.