Enerji Günlüğü - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başlattığı Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye genelinde 2 bin 523 kurum uygulamaya geçti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye genelinde 2523 kurumun sıfır atık uygulamasına geçtiğini bildirdi.
Düzenli depolama tesisleri ile ilgili olarak da yerel yönetimlerin yaptığı çalışmaları takip ettiklerini açıklayan Kurum, 2018 yılı Ekim ayı itibari ile 88'e yükseltilen bu tesisler ile 1142 belediyede 54,9 milyon nüfusa hizmet verildiğini ifade etti.
Bakan Kurum açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Bu tesisler Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Şereflikoçhisar, Antalya, Patara, Manavgat, Kumluca, Aydın, Didim, Kuşadası, Bayburt, Bursa, Bolu, Çanakkale, Gelibolu, Denizli, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İsparta, İstanbul (3), İzmir, Karaman, Kocaeli, Dilovası, Cihanbeyli, Kütahya, Mersin, Silifke, Datça, Göcek, Marmaris, Ortaca, Fethiye, Sakarya, Samsun, Çarşamba, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon-Rize, Yalova, Yozgat, Adana, Amasya, Bitlis, Bergama, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Akşehir, Eskişehir, İğdır, Zonguldak, Niğde, Çankırı, Uşak, Tokat (Erbaa), Siirt, Mardin, Kahramanmaraş, Nizip, Tokat (Turhal), İnegöl, Sivas, Bingöl, Malatya, Kastamonu, Nevşehir, Balıkesir, Erzurum (Pasinler), Giresun, Düzce, Hatay (İskenderun), Edirne (Keşan), Kayseri, Osmaniye, Edirne, Manisa, Konya, Çorum, Muğla-Merkez, Bilecik Katı Atık Bertaraf Tesisleridir. Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ kapsamında ülke genelinde 18.12.2018 Tarihi 2588 adet lisanslı araç bulunmaktadır.”
KALICI ÇÖZÜMLER TAKİP EDİLMELİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çevre korunması ve atıkların bertaraf edilip fayda sağlayacak biçimde yok edilmesi dünyanın geleceği adına önemlidir. Sıfır atık projesi kapsamlı bir tanıtımla başladı ve birçok kurumda atıklarla ilgili toplama alanları oluşturuldu. Buna rağmen yeterli toplumsal bilincin oluştuğu, geliştiği ya da doğrudan geniş kitlelerin konuyu sahiplendiğini gösteren veriler daha oluşmadı. Önemli olan bu alanda kurum, kuruluş, kişi duyarlılığının tanıtımlarla kalmayıp yaşam biçimi algısına evirilmesidir. Atıkların geri kazanımı, yerinde ayrıştırılmasının yanında daha az atık oluşumunu sağlayacak uygulamalardır. Naylon poşette olduğu gibi bir kaç gün gündeme gelip kullanım düşerken, giderek eski hale dönüş kısa sürede başlamış görülmektedir. Projeler tanıtım için değil, toplum sorunlarını, doğa sorunlarını kalıcı olarak çözmek için takip edilmelidir.”