1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. SHURA EDM: Enerji dönüşümünde bölgesel istihdam politikaları gerekli

SHURA EDM: Enerji dönüşümünde bölgesel istihdam politikaları gerekli

Dönüşüme uğrayacak ana sektörlerde istihdam edilen ve risk altında olan işgücü, öne çıkan bölgelerde 35 bin kişi olarak hesaplandı.

SHURA EDM: Enerji dönüşümünde bölgesel istihdam politikaları gerekli

Enerji Günlüğü - SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, enerji dönüşümünün adil ve eşitlikçi yürütülmesi için istihdam politikalarının bölgelerle ilişkilendirilerek tasarlanmasını önerdi.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, ‘Adil Dönüşüm ve Bölgesel İstihdam: Türkiye İçin Politika Seçenekleri’ raporunu yayınladı.Raporda kısa ve orta vadede karbonsuzlaşma faaliyetlerinin merkezinde yer alması öngörülen kömür sektörü ile SKDM kapsamındaki sektörlerde beklenen dönüşümün istihdam üzerinde yaratacağı bölgesel risklere yönelik öneriler yer alıyor. Ayrıca dönüşüme uğrayacak ana sektörlerde istihdam edilen ve risk altında olan işgücü, öne çıkan bölgelerde 35 bin kişi olarak hesaplandı. Çalışmada, dönüşümün adil ve eşitlikçi yürütülmesi için istihdam politikalarının bölgelerle ilişkilendirilerek tasarlanması önerildi.

“İSTİHDAMI ADİL DÖNÜŞÜM ÇERÇEVESİNDE ELE ALDIK”

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, raporda enerji dönüşümünün en fazla tartışılan konularından biri olan istihdamı adil dönüşüm çerçevesinde ele aldıklarını söyledi. Güllü, “Enerji dönüşümünün adil ve eşitlikçi bir şekilde yürütülebilmesi için etkilerin yoğun olarak hissedileceği bölgelerin saptanarak gerekli müdahalelerin merkezi ve bölgesel aktörlerin koordinasyonuyla yürütülmesi önemli. Bu açıdan veriye dayalı çalışmalar, sürece yön kazandırması ve destek olması açısından yararlı” dedi.

RİSK ALTINDAKİ İŞGÜCÜ 35 BİN KİŞİ

Bölgesel incelemeler sonucunda, dönüşüme uğrayacak sektörlerde istihdam edilen ve risk altında olan işgücü, öne çıkan bölgelerde 35 bin kişi olarak hesaplandı. Risk altındaki istihdama yönelik önerilen istihdam politikaları ise ‘beceri dönüşümü’, ‘bölgesel ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ile istihdamın artırılması’ ve ‘yeniden istihdamı güç olanlar için diğer destekleyici politikalar’ olmak üzere üç ana başlık altında ele alındı. Bu politikaların iyi planlanmış ve tanımlanmış kademeli bir dönüşüm süreci ile birlikte uygulanması gerektiği vurgulandı.