Enerji Günlüğü - Otomotivcilerin çevreye uyum için geliştirdiği küçük hacimli motorlarda daha yüksek verim elde edilmesi hedefiyle Shell tarafından geliştirilen yeni nesil benzin ve motorin ürünleri tüketiciye sunuldu.
Shell & Turcas CEO’su Felix Faber ve Shell’in ARGE birimlerinde çalışan bilim insanı Andreas Schaefer, KKTC’de düzenledikleri basın lansmanında, yeni nesil yakıt teknolojisi platformu Dynaflex ürünlerini tanıttılar. Felix Faber, toplantıda yaptığı değerlendirmede, günümüzde otomotiv sanayiinde herşeyin teknolojiden ibaret hale geldiğini belirterek “Motor teknolojisi de o kadar ilerledi ki, herkes verimliliğe bakıyor” dedi.
YENİ TEKNOLOJİ: DYNAFLEX
Dünyanın 2030’da 9 milyarlık nüfusa ulaşacağını ve yollarda çok daha fazla aracın seyir halinde olacağını belirten Faber, “Büyüyen bu sektörde verimliliğe ihtiyaç var ve buna cevap vermek lazım. Biz de yeni yakıtlarımızla bu noktada devreye giriyoruz. Yılda yaklaşık 1 milyar dolar harcadığımız ARGE çalışmalarımızla, Dynaflex adını verdiğimiz bir platformda geliştirdiğimiz yeni ürünleri uzun saatler boyunca testlere tabi tuttuk. Tüketimi azaltıyor, bununla birlikte sürtünmeyi azaltıp motorun temizlenmesine katkıda bulunuyor” dedi.
MOTORLAR KÜÇÜLDÜ İHTİYAÇ DEĞİŞTİ
Shell Yakıtları Bilim İnsanı Dr. Andreas Schaefer ise otomotiv üreticilerinin son yıllarda çevre ve iklim değişikliği baskısı nedeniyle performanstan ödün vermeden motorları küçültmeye yöneldiklerini hatırlattı. 5-10 yıl önce 2000-2500 cc hacmindeki araçların bugün çok daha küçük hacimlerde aynı performansı ortaya koyabildiğine işaret eden Schaefer “Dolayısıyla bugün motorlar daha az yakıt tüketir hale geldi. Ama bu küçülen motorların karşılaştığı zorluklar da var. Daha yüksek sıcaklık, daha yüksek basınç. Yeni nesil motorlar tortu birikimine yatkın. Sürtünme nedeniyle enerji kaybı da yaşanıyor. İşte biz de bu tür motorların verimlilik ihtiyacına cevap verebilecek Dynaflex adlı yeni bir platform ve buna dayalı ürünler geliştirdik. Eski motorların ihtiyacını da karşılıyor” diye konuştu.
SÜRTÜNMEYİ AZALTAN YAKIT
Dynaflex için 120 bilim insanının beş yıl boyunca çalıştığını kaydeden Schaefer, 250 aracın toplam 3 milyon kilometreden fazla yol kat ederek testlere tabi tutulduğunu vurguladı. Schaefer, bunun mesafenin dünyanın etrafını 75 kez dolaşmaya ve dört kez aya gidip gelmeye eşit olduğunun altını çizdi. “Verimlilik ve performansın düşmanlarına savaş açıyoruz” ifadesini kullanan Schaefer, “Motorun pistonu üzerinde, yanmanın olduğu ve yağın biriktiği yerde sürtünme nedeniyle yüzde 5-7 enerji kaybı oluyor. Yeni benzin formülasyonumuzun bir parçası olan sürtünme düzenleyici, bu kaybı azaltıyor. Formülasyonu daha zorlu yol koşullarında Ferrari ile birlikte test ettik. Yüzde 20 daha az sürtünme var” diye konuştu.
BİRİKEN TORTULARI TEMİZLEME
Tortuların modern motorlarda performansın önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Schaefer, yeni teknolojilerinin bu konuda da iddialı olduğunu şöyle vurguladı:
“Dizel enjektörler modern motorlarda 2 bin bara kadar basınç altında çalışır, birim zamanda 30-40 kez yakıt enjente eder. Burası tortuların birikebileceği bir yer. Fuel Save temiz tutarken V Power ise aracı sürerken dahi temizlik yapıyor. Biz o kadar ikna olmuş durumdayız ki, verimliliği yüzde 100 geri kazandıracak bir teknoloji. Tortu ve birikintileri tamamen temizleyecek bir teknoloji.”
ENERJİ GEÇİŞİNE UYGUN ÜRÜNLER
Shell Turcas CEO’su Felix Faber, dünyada konvansiyonel yakıtlardan farklı enerjilere geçiş yaşandığını belirterek “Elektrikli araçlar bunlardan biri” dedi. Avrupa’da Motion adlı bir şirket satın aldıklarını hatırlatan Faber, “Almanya ve Hollanda’da 30 bin şarj istasyonu var. İngiltere’de şarj istasyonları açtık. Tüketicinin ihtiyacı neyse onu vereceğiz. Elektriğe ihtiyaç duyuyorsa sunacak durumda olacağız. Bu Türkiye için de geçerli” ifadesini kullandı.
FABER: MÜŞTERİLERİMİZ HİSSEDECEK
Shell Turcas CEO’su Felix Faber, geçmişte de madeni yağlar ile yeni nesil yakıtlarda ilk lansmanları kendilerinin yaptığını belirterek şunları ekledi: “Eminim rakip şirketler de içini görmek için ürünlerimizi teste tabi tutuyorlardır. Bizim bir tarihimiz var. İnanmadığımız hiçbir şeyi yapmayız. Müşterilerimiz bunu hissedecek, sonucunu görecek. Birçok pazarda anketler uyguladık. Geri bildirim aldık. Gerçekten de ödedikleri parada ve aldıkları performansta yeni ürünlerin olumlu sonuçlarını gördüklerini söylüyorlar.”
ARACA DEĞİL MÜŞTERİYE ODAKLILIK
Felix Faber, akaryakıt sektöründe aracın ihtiyacından, yoldaki insanın ihtiyacına bir geçişin söz konusu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Önceliklerimiz, daha iyi ürün ve hizmetler, daha iyi misafir deneyimi ve topluma daha iyi katkı. Bizim işimiz her müşteriye bir misafir gibi davranmak. Memnun kalmazlarsa başka istasyona gideceklerdir. Gelen müşteri, bir otele gelmiş gibi deneyimlesin istiyoruz. Sandviçler, içecekler, taze salatalar, simit çay kahve. Çocuklar için tertemiz tuvaletler sunuyoruz.”
Mehmet KARA