Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, denizlerdeki hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri kapsamında yeni gemilerin filoya katılabileceğini söyledi. “Şu anda filomuza katmayı hedeflediğimiz bir üretim gemimiz var” diyen Bayraktar şöyle devam etti:
“Önümüzdeki süreçte FPSO dediğimiz, platform yerine denizin ortasında lokasyon üzerinde konumlandıracağımız bir gemiyi filomuza katıyoruz” dedi.
BOTAŞ VE TPAO AFRİKA YOLCUSU
Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz’de kendi münhasır ekonomik bölgesinin yanında Libya ve diğer Afrika ülkelerinde de sondaj yapacağını kaydeden Bayraktar “Oralar için de filomuzu genişletebiliriz. Irak, Libya’dan başlayarak oradaki projelere TPAO ve BOTAŞ’ı buralarda oyuncu yapmak istiyoruz. Türkiye mutlaka bu coğrafyalarda daha farklı iş birlikleri geliştirmek zorunda” diye konuştu.
KARADENİZ’E YENİ SONDAJ
Karadeniz’deki Sakarya Gaz sahasında üretimi artırmaya odaklandıklarını kaydeden Bayraktar “2023 içerisinde Karadeniz’de yeni sondajımız var. Gönül ister ki, her sondajda müjde olsun. Karadeniz’de böyle bir yeni sondajımız ve yeni bir saha söz konusu. Akdeniz’de de Abdülhamit Han gemimiz Akseki-1 kuyusunu kazmaya devam ediyor. Oradan da bir müjde gelsin isteriz” dedi.
YERLİ GAZ ÜRETİMİ ARTACAK
Doğal gazın Türkiye ekonomisi için çok hayati olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “Sakarya gaz sahası bugün itibariyle yaklaşık 1,5 milyon hane halkının günlük ihtiyacını karşılama noktasında. Bundan sonraki süreçte bu 4 milyon metreküplük günlük üretimi, 10 milyon metreküpe, ondan sonraki süreçte de 40 milyon metre küpü Sakarya gaz sahasından çıkarmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
ŞIRNAK ENERJİ ÜSSÜ OLACAK
Bakan Bayraktar, bir dönem terörle anılan Şırnak’ta bugün yüzlerce mühendisin enerji için çalıştığını anlattı. Gabar petrolünün Şırnak’ı enerji üssü haline getireceğini kaydeden Bakan Bayraktar “25 bin varil üretime çıkmış durumdayız. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmayı hedefliyoruz. Türkiye’de 1 milyon varillik günlük tüketimimizin yüzde 10’unu ifade ediyor. Van, Hakkâri buralarda yeni kuyular kazıyoruz. Keşif amaçlı kazılan arama kuyularıdır” diye konuştu.
SİNOP VE TRAKYA NGS’LER İÇİN GÖRÜŞMELER
29 Ekim 2024’te Akkuyu’da ilk reaktörü devreye almayı hedeflediklerini, tamamen devreye girdiğinde ihtiyacın yüzde 10’unun Akkuyu’dan karşılanacağını anlatan Bayraktar “Artan enerji talebini karşılamak için ilave santrallere ihtiyaç var. Bir diğer nükleer lokasyon Sinop. Oradan da belki önemli olan Trakya’da yapmayı planladığımız santral. Trakya için Çin ile görüşüyoruz. Birkaç ay içinde sonuçlandırmak istiyoruz. Sinop için de hem Rusya’nın, Trakya’da Güney Kore’nin ilgisi var” dedi.