Enerji Günlüğü - 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Moskova’daki Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) 100 öğrencimizin daha Nükleer Mühendislik eğitimi görmesiyle ilgili süreç başladı. Türkiye ile Rusya arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma çerçevesinde Mersin-Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer enerji santralinde görev almak üzere geçtiğimiz iki eğitim-öğretim döneminde ülkemizden Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi için toplam 117 öğrenci gitmişti. Bu öğrencilerimiz şu anda eğitimlerini MEPhI’de sürdürüyor. Bu dönemde gidecek 100 öğrenciyle birlikte Rusya’da eğitim gören öğrenci sayımız 217’ye çıkacak. Toplamda ise 600 öğrenci bu eğitimi görüp, Akkuyu’daki nükleer santralde çalışma imkanına kavuşabilecek.
Buna göre, ülkemizdeki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, fizik veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hali hazırda 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilecek. Bu öğrencilerin seçimi yazılı ve sözlü sınav yapılarak gerçekleşecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, Rusya Federasyonu’nda nükleer mühendislik alanında bedelsiz eğitim alacak.
Başvurular, 5 Mayıs 2013 tarihine kadar www.akkunpp.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak ve başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi, 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacak yazılı sınava çağrılacak. Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300’e girerek başarılı olanlar sözlü sınava girecek. Sözlü sınavın ardından 100 öğrenci Miphi Üniversitesi’nde eğitim görmeye hak kazanacak.
Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) görecek. Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebileceklerdir. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya’daki nükleer güç santrallerinde pratik staj yapacak. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde 1 ila 3 yıllık uygulamaya yönelik staj görecek. Öğrenciler, Rusya’daki eğitim programı ve akabinde ilave olarak Rusya’daki nükleer güç santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde MEPhI Üniversitesi’nde eğitim görme süresinin 2 katı süreyle çalışacak.
Öğrencilere yılda bir defa, Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti ödenecek. 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda barınma imkanı sağlanacak. Mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıllık staj döneminde de barınma imkanı sağlanmaya devam edilecek. Öğrencilere MEPhI Üniversitesi kütüphanelerinden ders kitapları temin edilecek. Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecek. Öğrencilere, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak. Öğrencilerin tüm sorunları ile ilgili 7 gün 24 saat başvurabilecekleri Moskova’da mukim özel rehber istihdam edilecek.
Eğitim programını başarı ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, onaylanmış kadro listesi doğrultusunda Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde işe alınacak. Nükleer santralde çalışmaya başladıktan sonra, Akkuyu NGS Eğitim Merkezi’nde eğitimini başarıyla tamamlayan, uzmanlık alanında mühendislik pozisyonu için sınavı geçen ve herhangi birinin gözetimine ihtiyaç duymaksızın çalışma yetkisini alan öğrenciler, Türkiye’de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi 1. derecedeki mühendislere verilen maaştan az olmayacak şekilde piyasa ücreti alacak.