1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Rosatom:Akkuyu evliliği bir asır sürecek

Rosatom:Akkuyu evliliği bir asır sürecek

Enerji Günlüğü - Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom’un Başkanı Sergey Kiriyenko, Akkuyu nükleer santral projesi ile Türkiye ile nükleer enerjide yüz yıl...

Rosatom:Akkuyu evliliği bir asır sürecek

Enerji Günlüğü - Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom’un Başkanı Sergey Kiriyenko, Akkuyu nükleer santral projesi ile Türkiye ile nükleer enerjide yüz yıl devam edecek ir evliliğin temellerini attıklarını söyledi.

Hürriyet'e Akkuyu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Atom Enerji Kurumu Rosatom’un Başkanı Sergey Kiriyenko,“Türkiye’de nükleer santral inşa edip kenara çekilmeyi düşünmüyoruz. Nükleer enerjide aramızda 100 yıl devam edecek evliliğin temellerini atıyoruz. En yeni teknolojilerin transferini de Türkiye’ye yapmaya hazırız” diye konuştu.

ACEMİLİK DEĞİL TİTİZLİK

Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in en önemli gündem maddesi arasında yer alan Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili olarak öncelikle ÇED raporuna dikkat çeken Kiriyenko, “Türkiye yanı sıra nükleer santral inşa ettiğimiz ülkelerde ÇED raporu genelde 200-300 sayfadan oluşuyor. Türkiye için hazırladığımız rapor ise 5 bin sayfayı buldu. Ama biz Türk tarafının bu taleplerini anlayışla karşılıyoruz. Türkiye nükleer enerji çağına yeni adım atıyor. Tüm konulara titiz yaklaşmasını acemilikten ziyade titizlik olarak algılıyoruz. Zaten rapor son aşamalarına geldi” dedi.

Batı yaptırımlarının Akkuyu santral yatırımını etkilemeyeceğini belirten Kiriyenko, Rusya’nın şu anda sanayi üretim aşamasına getirilmek üzere olan son nesil “BN” (hızlı nötron) reaktör teknolojisini de Türkiye’ye transfer etmeye hazır olduklarını söyledi.

STRATEJİK YATIRIMCI STATÜSÜ TALEBİ

Rusya Devlet Başkanı Putin’in dış politikadan sorumlu yardımcısı Yuriy Uşakov ise, “Akkuyu’da Türkiye’den bize stratejik yatırımcı statüsü tanımasını talep edeceğiz. Türkiye bize bu statüyü tanıması halinde Akkuyu projesi daha süratli hayata geçirilecek. Çünkü Türkiye yasalarına göre stratejik yatırımcı gelir vergisi olarak yüzde 20 yerine yüzde 2 ödeme yapabilmekte. Bu ayrıcalık tanınırsa nükleer santral daha kısa sürede inşa edilir ve devreye girer” diye konuştu.