Enerji Günlüğü - Türkiye ve 23 Avrupa ülkesindeki startup’lara yönelik, enerji ve temiz teknoloji konulu PowerUp! yarışmasına başvurular 19 Nisan’a kadar devam edecek.
Enerji alanındaki inovasyonları destekleyerek yatırım yapan EIT InnoEnergy, startup’lara yönelik enerji ve temiz teknoloji konulu PowerUp! yarışmasını düzenliyor. Türkiye ve 23 Avrupa ülkesinden startup’lara açık olan PowerUp!’a başvurular, yoğun ilgi ve talep nedeniyle 19 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Yarışmanın organizatörü EIT InnoEnergy, birincilik ödülünü de 20 bin Euro’dan 30 bin Euro’ya yükseltti.
Yarışmanın başlıca alanını enerji ve temiz teknoloji sektörü oluşturuyor ancak mobilite, siber güvenlik ve akıllı şehirler de kapsam dahilinde bulunuyor. Birincilik ödülü 30 bin Euro’ya yükseltilen yarışmanın ikincilik ödülü 10 bin Euro, üçüncülük ödülü ise 5 bin Euro. En başarılı projelerin yaratıcıları ise 150 bin Euro’ya varan bir finansman sunan prestijli EIT InnoEnergy Highway® Hızlandırıcı Programı’na davet edilecekler. Yarışmanın Türkiye ayağının sorumlusu ise EIT InnoEnergy'nin Türkiye'deki tek partneri olan Sabancı Üniversitesi.
BAŞVURU ŞEKLİ
PowerUp! başvurusunu tamamlayan ve ön değerlendirmede yeterli bulunan startup’lar, 5-6 Mayıs’ta gerçekleşecek Bootcamp’e davet edilecek ve 10 Mayıs’taki ülke finalinde yer alabilecekler. Türkiye’deki finalde kazananlar, 19 Haziran’da gerçekleşecek Büyük Final için Prag’a davet edilecekler. Yarışmanın Türkiye organizasyonunu ise EIT InnoEnergy’nin Türkiye partneri olan Sabancı Üniversitesi yürütüyor.
Yarışmaya katılmak için bir takım olunması ve pazara yeni bir ürün ya da hizmet sunulması gerekiyor. Başvurular www.powerup.innoenergy.com adresinde yer alan form doldurularak yapılabiliyor.
PROJELERE HER TÜRLÜ DESTEK VERİLİYOR
Yarışmaya başvuran projeler arasında en iyilerin kendilerinin know-how’undan faydalanma imkanına sahip olacağını söyleyen EIT InnoEnergy Orta Avrupa CEO’su Jakub Miler, “Biz, startup’lara yatırım yapan diğer şirketlerden farklıyız. Ticari hale gelene kadar projeleri sadece finanse etmekle kalmıyor, aynı zamanda destekliyoruz. Örneğin, takım oluşturma, eğitim, koçluk, mentorluk ile ilgili hizmetler sunuyoruz. Buna ek olarak, dış finansman kurumlarına erişimi kolaylaştırıyoruz, risk sermayesi ağlarıyla işbirliğine yardımcı oluyoruz ve ürünün kendisini de geliştiriyoruz. Bunun için araştırma kurumları ve üniversitelerle işbirliği yapıyor, çeşitli alanlardan mühendisleri davet ederek işbirliği ortamı yaratıyoruz.” dedi.
ÇEVRE KORUMAYA DA DESTEK
EIT InnoEnergy’nin İş Oluşturma Yöneticisi Michał Kraszewski ise PowerUp!’ın aynı zamanda çevre korumanın iyileştirilmesine katkıda bulunmak için de bir fırsat olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:
“Bunun bir örneği de Polonya ekibi tarafından geliştirilen Bin-e. Bu, kentsel atıkları kendi kendine tanıyan ve ayırt edebilen akıllı bir çöp sepeti. Bu girişim, şu ana kadar 100 cihaz sattı ve yakınlarda yaklaşık 500 bin Euro tutarında bir destek aldı!”
PROJELERE GLOBAL PAZARA AÇILMA FIRSATI
EIT InnoEnergy Türkiye Direktörü Başar Kaya Türkiye’deki enerji startup’larının önemine değinerek şunları kaydetti:
“Türkiye’de oldukça yeni ancak hızla gelişen bir girişimcilik ekosistemi var ve hem bölgesel öncelikler hem de global gelişmeler itibariyle ekosistemin en dikkat çeken girişimlerin başında ise enerji startup’ları geliyor. Enerji piyasalarının regülasyonlara tabi süreçleri ve çoğunlukla büyük oyuncuların kontrolündeki pazar dinamikleri, startup’ların pazara girişini engelleyebiliyor. Bu bağlamda InnoEnergy gibi global enerji pazarlarına hakim ve önemli iş ortaklarına sahip bir kurumun desteği, herhangi bir startup’ı bulunduğu yerel pazarlardan global pazarlara çok kolay bir şekilde taşıyabilir. Bu bakımdan PowerUp yarışması, ülkemizdeki enerji girişimcilerinin EIT InnoEnergy ile ilk teması sağlamaları ve global iş ağının bir parçası haline gelebilmek adına çok önemli.”