Enerji Günlüğü – Koreli bilimciler, okyanus dibinde ‘kristalize gaz hidratları’ olarak bilinen ve zengin enerji kaynağı olabilecek bir seçenek keşfetti.
Güney Koreli araştırmacılar, kil zengini okyanus çökeltilerinde zengin enerji kaynağı olabilecek kaynaklar keşfetti. ‘Yanıcı buz’ olarak da adlandırılan kristalize gaz hidratları, buza benzeyen yapıya sahip. Gaz hidratları, hidrojenle bağlı su molekülleri tarafından hapsedilmiş gaz moleküllerinden oluşuyor.
Daha önce bu tür yapıların sadece bazı bölgelerdeki deniz dibi kil çökeltilerinde bulunabildiği düşünülüyordu. Ancak okyanus tabanında yürütülen çalışmalar sonrasında muazzam hacimlerde doğal gaz hidratları içeren çökelti alanları keşfedildi. Yanıcı buzun yapay olarak üretilebildiği de kanıtlandı.
Koreli araştırmacılar bu kadar büyük hacimlerdeki gaz hidratlarının nasıl oluştuğu üzerinde çalışırken, gaz hidratlarını oluşum sürecine götüren ortamı laboratuar ortamında taklit ettiler. Bu sırada hidrojenle bağlı su molekülü kümelerinin bulunduğu çökelti katmanına elektrik uyguladılar ve su molekülü kümelerinin hidrat çekirdeklenmesini; yani gaz hidratlarını oluşturan süreci tetiklediğini gördüler. Üstelik yapay uygulama, doğal sürece gör yaklaşık 6 kat daha hızlı sonuç veriyor.
Bu teknik, gaz hidratı rezervlerinden metan gazı üretilmesinin yolunu açabilecek.