1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü`ne güneş santrali

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü`ne güneş santrali

Enerji Günlüğü – ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü içinde 1 MW’lık bir güneş enerjisi santrali kurulacak.ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, bu yıl üçüncüsünü...

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü`ne güneş santrali

Enerji Günlüğü – ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü içinde 1 MW’lık bir güneş enerjisi santrali kurulacak.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği lise ve üniversite öğrencilerine yönelik Uluslararası Proje yarışmlarında finale kalan projelerinin sunumları öncesinde bir konuşma yapan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer, kampüs içinde 1 MW’lık bir güneş enerjisi santrali kurmak için lisans başvurusu yaptıklarını söyledi.

Kampus fonundan desteklenen bilimsel araştırma projesi kapsamında, içinde bulundukları bölgenin rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelini belirlemek üzere bir proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Tümer, Nisan 2012’de 60 metre uzunluğunda, ölçüm cihazları ile donanmış bir direği Kampus içinde belirledikleri alana yerleştirerek, 1 yıl boyunca her 10 dakikada güneş ve rüzgar verileri toplandığını ve bu verileri ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu olarak değerlendirerek yenilenebilir enerji potansiyelini ortaya koymaya çalıştıklarını söyledi.

Yapılan hesapların, Kampus dahilindeki güneş enerjisi potansiyelinin dünyada kurulu güneş enerjisi santrallerinin ortalama veriminin yüzde 85 üzerinde olduğunu gösterdiği için 1 Megawatt’lık bir güneş santralinin son derece verimli olacağı sonucuna ulaşarak gerekli lisans başvurusunu yaptıklarını ifade etti.

Bu çerçevede gerekli lisans başvurusunu yaptıklarını belirten Tümer, “Yaptığımız tüm araştırmalar, hem Kampusumuzun daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşması hem de bu alanda bir örnek teşkil etmesi ve ürettiğimiz bilginin yakın çevremizden başlayarak dünyaya yayılması için faaliyetlerimizden biri.” dedi.

9 YÜKSEK LİSANS PROGRAMI VE 7 BİLİMSEL TOPLANTI

Kampüsün kurulduğundan bu yana geçen 9 yılda hem eğitim, hem araştırma, hem de toplumsal sorumluluk bilinci ile yürüttükleri faaliyetlerde sürdürülebilirlik, çevre ve enerji konularının hep özel bir yeri ve önceliği olduğunu belirterek, gerek Kampus fonundan destekledikleri bilimsel araştırma projelerinde gerek TÜBİTAK projeleri gerekse TÜBİTAK ve Intel gibi kuruluşların desteklediği projelerde çevre, sürdürülebilirlik ve enerjinin hep ön planda olduğunu söyledi. Bu çerçevede bugüne kadar Kampüste 9 yüksek lisans programının tamamen bu konular üzerinde tamamladığını ve halen de devam eden projelerin olduğunu, yine bu alanda 7 bilimsel toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

Geride bıraktığımız 9 akademik yıl boyunca hem eğitim, hem araştırma, hem de toplumsal sorumluluk bilinci ile yürüttüğümüz faaliyetlerimizde sürdürülebilirlik, çevre ve enerji konularının hep özel bir yeri ve önceliği oldu.Eğitim alanında oluşturduğumuz Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı, yapısı itibari ile başka bir örneği olmayan bir program. Yılın Yeşil Beyinleri Yarışması da bu yüksek lisans programımızın girişimi ile geliştirildi.

YEŞİL KAMPÜS İNİSİYATİFİ

Diğer taraftan öğrenci ve çalışanların girişimi ile başlatılan ve giderek yaygınlaşan Yeşil Kampus İnisiyatifi’nin hem bu konudaki farkındalığı artıran hem de kampüste enerji tasarrufu sağlayan çok önemli bir proje olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu inisiyatif çalışmaları çerçevesinde küçük projeler geliştirildiğini belirten Tümer, her yıl bir defa yaptıkları Kalkanlı ve Güzelyurt güzergahlarından başlanarak ortada buluşulan geleneksel çöp temizleme faaliyetinin bunun bir örneği olduğunu söyledi.

Bu kapsamdaki projelerinden birinin de bugün Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Yüksek Lisans Programı tarafından düzenlenen Yeşil Beyinler Yarışması olduğunu belirten Tümer, finalistlere başarılar diledi.

Sabiha KÖTEK - KKTC