1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Niğde’de 1100 MW’lık güneş santrali kuracak

Niğde’de 1100 MW’lık güneş santrali kuracak

Enerji Bakanlığı, Niğde’de 1.100 MWe kurulu gücünde güneş santrali kurulması için proje hazırladı. Bor YEKA Güneş Enerji Santrali (GES) için gereken tahmini yatırım tutarı yaklaşık 10 milyar TL.

Niğde’de 1100 MW’lık güneş santrali kuracak

Enerji Günlüğü - Niğde’nin Bor ilçesinde 1.100 MWe kurulu gücünde Bor YEKA Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yenilenebilir kaynaklara dayalı büyük ölçekli yeni elektrik üretim yatırımları için harekete geçti. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü (EİGM), Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) birimi tarafından geliştirilen projelerden biri, Niğde'nin Bor ilçesinde hayata geçirilecek 1100 MW'lik güneş enerji santrali projesi.

Projeye göre Niğde'nin Bor ilçesi sınırları içerisinde Emen, Badak ve Seslikaya köyü arasındaki 1.926,8 ha. alanda 1.100 MWe kurulu gücünde Bor YEKA Güneş Enerji Santrali (GES) kurulması planlanıyor. Projenin değeri 9 milyar 750 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Niğde-Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilen 2.539 ha.’ lık alan içerisinde kurulacak santralde her biri 500 Watt'lık güce sahip 3.000.000 adet güneş panel kullanılacak. Santralin tamamlandığında yılda 1.815 GWh elektrik üreteceği hesaplanıyor.  

Yapılan çalışmaya göre arazi hazırlık ve güneş panellerinin kurulum çalışmaları 36 ay içerisinde farklı lokasyonlarda 250 personel ile tamamlanacak. Santralin işletme aşamasında ise 100 personel çalışacak. Bor YEKA GES'in ekonomik ömrü 49 yıl olarak öngörülüyor. Lisans süresi boyunca günün koşullarına, ticari arz ve taleplere göre üretim planlaması güncellenebilecek.  

Üretilen enerji tesis içerisinde kurulacak şalt merkezinden TEİAŞ Genel Müdürlüğü’nün bağlantı görüşü doğrultusunda ulusal sisteme (enterkonnekte) verilecek. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırlıklarını sürdürdüğü Bor YEKA Güneş Enerji Santrali Projesi'nin ÇED dahil tüm hazırlık süreçleri de tamamlandıktan sonra ihaleye çıkarılıp kurulum ve işletmesinin özel sektöre bırakılması planlanıyor. 

Enerji Günlüğü