Enerji Günlüğü - Manisa’nın Akşehir ilçesinde zeytin çekirdekleri işlenerek aktif karbon üretilecek. Üretilen aktif karbon su arıtma ve çevre teknolojileri sektörlerinde kullanılacak.
Nano Bilim Kimya Teknolojileri Üretim San.Tic.Ltd. Şti., zeytin çekirdeklerini işleyerek aktif karbon üretecek. Şirket, Manisa’nın Akşehir ilçesinde kuracağı tesiste yılda 312 bin ton aktif karbon üretmeyi planlıyor. Tesiste yılda 1.248.000 kg zeytin çekirdeği işlenecek. Zeytin çekirdeğinden ortalama %25 karbon üretilebiliyor.
AKTİF KARBON SU ARITMA SEKTÖRÜNDE KULLANILACAK
Üretilen aktif karbonun hammaddesi olan zeytin çekirdeği, yöredeki zeytin işleme tesislerinden temin edilecek. Üretilen aktif karbon, su arıtma, yumuşatma ve şartlandırma sektörün ile çevreyi kirleten baca gazlarının içerisinde bulunan uçucu organik bileşikler ve koku oluşturan moleküller gibi istenmeyen kirleticilerin gaz fazından giderilmesi amacıyla arıtma ve çevre teknolojileri sektörlerinde kullanılmak üzere pazarlanacak.
AKTİF KARBON ÜRETİM SÜRECİ
Aktif Karbon üretimi, kimya sektörünün içinde yer almaktadır. Aktif Karbon, farklı molekül yapıları ile birleşebilen, yüzeyi gözenekli katı bir maddedir. Aktif Karbon genellikle buharla aktivasyon prosesi ile üretilir. Bu proseste karbon ya da ya da karbon içeren başlangıç malzemeleri buharla ya da diğer okside edici malzemelerle reaksiyona sokularak gazlandırma işleminden geçirilir. Bütün prosesler sonucunda, bir gram karbonda 500-1750 metre kare arasında değişebilen, oldukça gelişmiş yüzey alanına sahip gözenekli Aktif Karbon elde edilir.
Enerji Günlüğü