Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, ArGe desteklerinin enerjide dışa bağımlılığı azaltmada çok önemli katkıları olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, 4. Enerjide ArGe Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, ArGe çalışmaları sayesinde enerjide yerlileşme konusunda önemli mesafeler alındığını kaydetti.
Mustafa Elitaş şöyle konuştu, “Enerjiye olan talep sanayileşme, ekonomik büyüme, demografik değişim gibi bir dizi dinamiğin etkisiyle giderek artmaktadır. Kuzeyden güneye, doğudan batıya her ülkenin en temel ihtiyaçlarında biri enerjidir. Ülkemiz de bu sürecin içindedir ve enerjiye ihtiyacı artmaya devam etmektedir. Bu süreçte enerjide ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak, kaynak çeşitliliğini arttırmak ve arz güvenliğini sağlamak için rekabetçi, şeffaf, tüketiciyi ve çevreyi dikkate alan bir enerji sektörü her zaman önceliğimiz olmuştur. Sektör içinde ArGe faaliyetlerinin ivme kazanması ülkemizin geleceğinde rekabet gücü ve ulusal güvenliği için büyük önem arzetmektedir”.
YENİLENEBİLİR SEGMENTİ ARGE SAYESİNDE ÇOK GELİŞTİ
ArGe çalışmalarının güçlenmesinin, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminde büyük rolü olduğunu belirten Mustafa Elitaş, “Bilindiği gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz, 2000’li yıllarda 34 milyar kWh seviyesinde iken 2018 yılında 99 milyar kWh düzeyine çıkmıştır. 2000’li yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklı kurulu gücümüz 12.000MW seviyelerinde iken 2019 yılının Ekim ayının sonunda bu rakam 44.258MW düzeyine ulaşmıştır” diye konuştu.
ARGE PROJELERİNDEN ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE EDİLDİ
Elitaş, ArGe çalışmalarının yerlileşme konusunda önemli katılar yaptığını kaydetti ve sözlerini şöyle tamamladı, “Özellikle güneş segmentinde özel sektör firmaları başta verimlilik olmak üzere önemli sonuçlar elde etti. Elektrik ve elektronik sektörü araştırma geliştirme konusunda önü çok açık bir alandır. 2007’de ilk defa yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili konuşurken, bir güneş enerjisi sisteminin 1 MW’ının yaklaşık 15 milyon dolara mal olduğu ifade edilirdi. 2009, 2010 yıllarında 7,5 milyon dolara mal olmaya başlamıştı. Bugün soruyorum; deniyor ki 1 milyon dolara, hatta daha düşük tutarlara mal olduğunu görüyoruz. Yine geçmişte 2 metrekarede 130W enerji üretilebilirken bugün 500W enerji üretilebilir hale geldik. Bunlar Gayrı Safi Milli Hasıla’dan ArGe’ye tahsis edilen değerin yükselmesi sayesinde gerçekleşmiştir. 2006’da başlattığımız ArGe destekleri artarak devam etmiş, Türkiye bu araştırmalardan önemli kazanımlar elde etmiştir”.