Enerji Günlüğü - Çin, hava kirliliğiyle mücadele kapsamında kömürü etanole dönüştürecek olan dünyanın ilk üretim tesisini açtı.
Çin, çok yüksek boyutlara çıkan hava kirliliğini azaltmak için havayı en çok kirleten kömürü kullanarak çare bulmaya çalışıyor. Çin Bilimler Akademisi, Çin’in Shaanxi Bölgesi'nde, kömürü alkolün de ana kimyasal bileşeni olan etanole dönüştürecek olan dünyanın ilk üretim tesisinin Ocak ayında çalışmaya başladığını açıkladı.
Projeyle yılda 100.000 metrik tondan fazla saf etanol üretilebileceği belirtiliyor. Etonolün ülkenin yaşadığı hava kirliliği sorununa çözüm olabilmesi için ulaşımda yaygın olarak yakıt şeklinde kullanılması gerekiyor.
Etanol, hava kirliliğini azaltmak ya da petrol ürünlerinin tüketimini azaltmak amacıyla, otomobiller ve diğer motorlu araçlarda, tek başına bir yakıt olarak ya da benzine karıştırılarak kullanılıyor. Etanolün yakıt hücrelerinde kullanımı da yaygınlaşıyor. Bitkilerden elde edilen etanol (biyo-etanol), sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak, sağladığı çevresel ve ekonomik yararlar nedeniyle, fosil yakıtlara göre avantajlar sağlıyor.
DİĞER BİR TESİS DAHA YAPILACAK
Yapılan açıklamada, Çin’in yılda 7 milyon ton etanol ürettiği ancak bunun, ülkenin endüstriyel ve enerji ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve 2020 yılına kadar yılda 1 milyon tonluk bir kömür-etanol üretim tesisinin daha açılmasının planlandığı belirtildi.
Birçok ülke, mısır ya da şeker kamışı gibi gıdaları kullanarak etanol üretebiliyor. Ancak bu seçenekler yüksek nüfusu nedeniyle Çin için uygun bulunmuyor. Zengin kömür kaynakları olan ülkenin, söz konusu kaynakları kullanarak etanol üretmesinin, enerji ve gıda güvenliğinin korunmasında yardımcı olacağı değerlendiriliyor.