Enerji Günlüğü - Twente Üniversitesi’inden Doç. Dr. Canan Acar, özellikle Avrupa’da doğal gaza alternatif olarak hidrojenin olduğunu belirterek uzun vadede karşılaşılabilecek riskleri anlattı.
Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı’nda “Enerji Sektöründe Yeşil Hidrojen ile Gelecek Sürdürülebilir Dönüşüm” panelinde konuşma yapan Hollanda Twente Üniversitesi’nden Doç. Dr. Canan Acar, Avrupa’daki hidrojen konusundaki en büyük adımlardan birinin Paris Barış Anlaşması olduğunu belirterek, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra Avrupa’da doğalgaza alternatif olarak yalnızca hidrojenin görüldüğünü söyledi.
Hidrojenin riskler barındırabileceğinden söz eden Acar, “Enerji dönüşümün içindeyiz ve her şeyde bir risk var. Ama şu an elimizde başka bir alternatif yok. Şu kafa karışıklığı var: Hidrojen bir kaynakta üretiliyor. Hangi kaynaktan nasıl üretiyorsunuz? Tüketici elektrik ve ısı istiyor. Hidrojen, enerji konusunda arada bir konumda olacak. Destekleyici niteliği olacak mutlaka” diye konuştu.
HİDROJENDE UZUN VADELİ İKİ RİSK
Hidrojenin uzun vadeli risklerinin olabileceğini ve patlayıcı bir madde olması sebebiyle tedirgin olunduğunu vurgulayan Canan Acar, “Hidrojen patlar gibi korkular var. Elektrik de çarpar. Doğalgaz da kullanıyoruz. Doğal gazda da böyle bir problem yaşamadık” dedi. Öte yandan fosil yakıtların bırakılarak tamamen yakıt hücresi kullanılması halinde de risklerin otaya çıkabileceğini savunan Acar, uzun vadeli 2 sorun öngördüğünü bildirerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Her şekilde bir yakıt hücresi kullandık diyelim. Su buharı da bir sera gazı. Uzun vadeli iki sorun görüyorum. Birincisi su kaynaklarının kısıtlı olması, ikincisi de su buharının yan etkisi olacak mı bunu da düşünmek lazım”.
HİDROJEN ÜRETİMİNDE ALKALİN VE SOLİD OKSİTİN FARKI NEDİR?
Saf sudan hidrojen üretimi projelerine çok fazla yatırım gelmediğini söyleyen Acar, hidrojen üretiminde alkalinin ve solid oksitin (katı oksit yakıt hücresi) verimliliği ve maliyeti arasındaki farkları yorumladı. Alkalinin en bilinen teknoloji olduğunu dile getiren Acar, “Şimdi basıncı biraz değişti ama alkalinin avantajı daha düşük maliyetli hidrojen üretilmesi ve teknolojinin biliniyor olması ama çok verimli bir üretimi yok” dedi. Nihai hedefin yeşil hidrojen olması halinde yenilenebilir enerji konusuna daha fazla yenilenebilir enerjiye yönelmek gerektiğini ifade eden Akademisyen, Solid oksitin gayet verimli olduğunu ancak büyük ölçekte yapıldığında çok fazla maliyetli olacağını söyledi.
Ezgi ACER - Enerji Günlüğü