Enerji Günlüğü - GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli, çatı üstü güneş enerji santrali pazarında hala bazı engeller olduğunu belirterek hane halkının bunu kurabilmesi için gerekli kolaylıkların sağlanmasını istedi.
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Konferansı’nda konuşan Kutay Kaleli, çatı üstü GES pazarında yeni uygulamalara değindi. Kaleli, çatı üstü GES yatırımlarının önünde halen bazı engeller olduğunu düşündüklerini belirtti. Kaleli şöyle konuştu:
“Dünya bankası ile yaptığımız bir çalışmaya göre Türkiye'de 9 milyon 248 bin adet bina var. Bunların 1 milyar 137 milyon metrekare çatı alanı mevcut. GES'e uygun 467 milyon 600 bin metrekarelik çatı alanımız var. Çatılarımızın tamamını kullanıyor olsak 45 gigavat (GW) ediyor. GES'e uygun alan ise 19.25 GW. Eğer şu andaki mevcut dağıtım şebekelerine yeni bir yatırım yapılmazsa toplamda 6.500 MW yeni çatı projesi bağlayabiliyoruz. Hane halkının satın alma gücüne indirgediğimizde, bugün çatı pazarımız biraz daha hareketlense 4 GW bir kaç yıl içinde kurabileceğiz. Hedefimiz her yıl 1 GW kurabilmemiz.”
YENİ DÜZENLEMENİN ELİ KULAĞINDA
Hane halkının çatısına GES kurabilmesi için gerekli kolaylıkların sağlanması gerektiğini ifade eden Kaleli, şunları kaydetti:
“Maliye Bakanlığının hazırladığı taklak metin bugünlerde çıkabilir. Yüzde 5 stopaj tutmak suretiyle fatura kesme zorunluluğu olmayacak. Vatandaş da sattığı fazla elektriğin ödemesini alabilecek. Bir sorunumuz daha kalıyor, mahsuplaşma. Bu da gelirse çatılarda fazla bir sorunumuz kalmayacak. TEDAŞ'ın TİP projeden onay bedeli almamasını istiyoruz. Vatandaşımız neredeyse hiç bedel ödemeden başvuru yapılabilecek ve işin sonunda çatılarımızda santralleri kurabileceğiz.’"
GES’LERİN PAYINI YÜZDE 10’LARA ÇEKMEK GEREK
Mart sonu itibariyle 4061 MW’ye ulaşan güneş enerjisi kurulu gücünü yeterli bulmadıklarını ifade eden Kutay Kaleli, toplam kurulu güç içindeki GES payını yüzde 10 seviyesine çekmek gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin Avrupa'daki pazar payını ise ciddi oranda artırdığına işaret eden Kaleli, Avrupa’nın toplam 8.6 GW kurulu gücü artışının yüzde 21’ünü Türkiye’nin oluşturduğunu belirtti.
“'MESLEKİ YETERLİLİK MERKEZİ KURUYORUZ”
Çatı sistemlerinin montajı ve projenin nasıl dizayn edileceği konusunda standardizasyonun sağlanması gerektiğine işaret eden Kaleli, ''Çatıda çalışacak kişi bu projenin nasıl dizayn edileceği konusunda bilgi sahibi olmalı. Dernek olarak bu konudü bir çalışma gerçekleştirdik. Mesleki yeterlilik ve sınav merkezi kuruyoruz. Tekniker, teknisyen ve mühendis seviyesinde hem personeli eğiteceğiz hem de daha sonra sertifika vererek bu kişilerin çatıya çıkmasını sağlayacağız. Yakın zamanda duyurusunu yapacağız. Standardizasyon gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.
Soruları da yanıtlayan Kaleli, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği ELDER’e hitaben “Biz üretelim siz de yatırım programınızı yapın. Biz elektriği üretmek istiyoruz” dedi.
Fatma Metin - Enerji Günlüğü