1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Japonya’dan eski nükleer santrallerin ömrünü uzatacak yasa

Japonya’dan eski nükleer santrallerin ömrünü uzatacak yasa

Japon parlamentosu revize edilmiş nükleer reaktör yasasını kabul etti. Yeni yasa, ülkenin nükleer reaktörlerinin 60 yıllık operasyonlarının ötesine geçmesine izin verecek. 

Japonya’dan eski nükleer santrallerin ömrünü uzatacak yasa

Enerji Günlüğü - Japonya, işletmedeki nükleer santrallerin ömürlerini daha da uzatacak revize edilmiş yasayı kabul etti. Yasa, ömrü 30 yılı aşan nükleer reaktörlerin her 10 yılda bir gözden geçirmesini de zorunlu kılıyor. 

2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %46 oranında azaltmanın yanı sıra 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı taahhüt eden Japonya hükümeti,  nükleer enerji ile ilgili önemli bir yasayı kabul etti. Japon milletvekilleri Çarşamba günü, ülkenin nükleer reaktörlerine operasyonlarının 60 yılını aşması için yetki veren bir yasa tasarısını kabul ettiler. Yasa, yeterli bir ulusal enerji arzı sağlarken karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. 

ZORUNLU ARA VERMELER İŞLETME ÖMRÜNDEN DÜŞÜLECEK

Yasa ile Japonya'nın nükleer reaktörlerinde yeniden başlatma ve mahkeme kararıyla askıya almalar gibi şirketlerin kontrolü dışındaki nedenlerden kaynaklanan çevrimdışı süreler toplam hizmet sürelerinden sayılmayacak. Bu da santrallerin işletme ömürlerini uzatacak. Operasyon süresinin uzatılmasına Japonya'nın sanayi bakanı tarafından onay verilecek. 

30 YILIN ARDINDAN REAKTÖRLER HER 10 YILDA BİR GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Revize edilen kurallar ayrıca Japonya'nın Nükleer Düzenleme Kurumu'nun (NRA), reaktörlerin işletimde 30 yaşına ulaştıktan sonra her 10 yılda bir reaktörlerin koşullarını gözden geçirmesini zorunlu kılıyor. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura bir gün önce yaptığı açıklamada, bu (eski) reaktörler, her 10 yılda bir NRA'nın incelemelerinden geçip onay almadıkça çalışır hale gelmeyeceğini açıklamıştı.