1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. İZODER: Enerji israfını önlemenin yolu “U dönüşü”

İZODER: Enerji israfını önlemenin yolu “U dönüşü”

İZODER, enerji israfının önlenmesi için ısı yalıtımına daha çok önem verilmesi gerektiği belirtti,  ‘Tek yol U dönüşü’ kampanyasına destek istedi. 

İZODER: Enerji israfını önlemenin yolu “U dönüşü”

Enerji Günlüğü - Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 33 gibi yüksek bir oranının binalarda tüketildiğini, artan ısıtma ve soğutma giderleri nedeniyle enerji tasarrufunun daha da önem kazandığını   belirterek, “Binalarda ısıtma ve soğutmada kullanılan enerji israfının önüne geçmek hem toplum hem ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyor. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, yakıt giderlerini yüzde 50, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmamız ve binalarımızda konforlu yaşamamız mümkün. Binalarda daha fazla enerji tasarrufu için enerji limitlerimiz ve U değerlerimiz gelişmiş ülkeler seviyesine getirilmeli” dedi. 

Binalarda ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan enerjinin israf edilmemesi için standartlara uygun ısı yalıtımı yapılmasının şart olduğunu vurgulayan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, şunları söyledi: “Ülkemizde yalıtım ile ilgili yasal düzenlemeler henüz gelişmiş ülkeler seviyesinde değil. Yürürlükteki mevzuatlarımızla halen 2008 yılında tanımladığımız enerji limitlerini kullanıyoruz. Biz 2008’den bu yana  enerji verimliliği anlamında yerimizde sayarken gelişmiş  ülkeler birçok adım attı. Bu ülkelerde 2019 yılından bu yana yeni kamu binalarının tümü neredeyse sıfır enerjili olarak üretiliyor. 2020 yılının başından itibaren ise tüm yeni binalar neredeyse sıfır enerjili olarak yapılıyor. Yeni binalar ülkelerce tanımlanan bu limitler dahilinde yapılmak zorunda." 

GELİŞMİŞ ÜLKELERLE ARADA 4-5 KAT FARK VAR

izoder-emrullah-eruslu01.jpgGelişmiş ülkelerde tanımlanmış U değerleri (ısı geçirgenlik oranı) ile Türkiye’de tavsiye edilen değerler karşılaştırıldığında, Türkiye’nin daha verimli çözümlere yönelmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Bina enerji verimliliği konusunda gelişmiş ülkelerde birim metrekare/yıl olarak enerji tüketimi 30-50 kW mertebelerinde belirlenmiş durumda. Bina tasarlanırken, ‘bu binanın ısıtma ve soğutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık toplam enerji tüketimi 30-50 kW mertebelerinde olmalıdır’ deniliyor. Türkiye’de ise hala birim metrekarede yıllık 120-150 kW seviyesine uygun yalıtım yapılmaya çalışılıyor. Bu durum, gelişmiş ülkelerle Türkiye arasında yaklaşık 4-5 kat fark anlamına geliyor. Örneğin Erzurum’da bu rakam yalıtımsız binalar için 250 kW’ye kadar çıkabiliyor.

TEK YOL ‘U DÖNÜŞÜ’ 

İZODER’in hayata geçirdiği ‘Tek yol U dönüşü’ kampanyası U değerlerinin ülke genelinde iyileştirilmesi konusuna dikkat çekiyor. Çatı, duvar, döşeme ve pencere gibi yapı elemanlarının ne kadar ısı geçirdiğinin ölçüsü olan U değeri büyüdükçe yapı elemanlarından geçen ısı miktarı artıyor. 2012 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi’nde de tanımlanan enerji limitlerinin ve U değerlerinin AB seviyesine getirilmesini tavsiye eden dernek, Türkiye’deki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu yapıya kavuşmasının ortak hedef olması gerektiğini bildirdi.