Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, kuraklığın giderek arttığı bir ortamda hidroelektrik santrallere güvenen bir enerji yönetiminin, Türkiye’yi yılda 280 gün ışıtan güneşe çok daha fazla güvenmesi gerektiğini vurguladı.
Tüm dünya, kömür, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki keskin artışların yol açtığı enerji krizinden çıkışa çare arıyor. Hidrokarbon kaynaklardan çıkış takviminin giderek daha kısa tutulmaya başladığı, yenilenebilir kaynaklara yönelişin neredeyse genel kabul gördüğü bir ortamda yaşananlar kafaları çok karıştırmış durumda.
Kimi dünyanın kömür ve petrolden o kadar da kolay kurtulamayacağını daha yüksek sesle dile getirmeye başlarken, kimileri de yenilenebilir kaynaklara dayalı yatırımları daha hızlı yapmalıydık diyor. Tartışmalar sırasında, hangi enerji kaynaklarına ne ölçüde güvenilebileceği de, cevabı en çok merak edilen sorular arasındaki yerini koruyor ve bu konuda görüşler muhtelif.
Türkiye’de de durum pek farklı sayılmaz. Bu konuyu Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstri Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ ile konuştuk. Yeni güneş santrali kurulumlarına karşılık baz yük ihtiyacı bulunduğu görüşünün değişmesi gerektiğini kaydeden Demirdağ, kuraklığın giderek arttığı bir ortamda hidroelektrik santrallere güvenen bir enerji yönetiminin, Türkiye’yi yılda 280 gün ışıtan güneşe çok daha fazla güvenmesi gerektiğini vurguladı.