Enerji Günlüğü - İsrail’in açık denizlerden çıkardığı gazın bir bölümünün Türkiye, Ürdün, Mısır ve Batı Şeria’da yapılması planlanan bir tesise ihraç edilmesi için pazarlıkların başladığı bildirildi. CNN Türk’ün haberine göre, Delek Drilling şirketinin başkanı Yossi Abu, sektörün bölgede oluşan yeni “jeopolitik fırsatı” kullanmaya hazır olduğunu ve açık denizlerden çıkarılan gazı boru hatlarıyla İsrail’in komşuları ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ihraç etmenin yollarını aradıklarını söyledi.
Abu, Financial Times gazetesine verdiği röportada, “Leviathan ve İsrail’in diğer açık deniz keşif alanlarından elde edilen gazı Türkiye, Ürdün, Filistin Yönetimi ve hatta Mısır’a ihraç etmenin önemli ticari dayanakları var” dedi. Abu, “İsim veremem ama bölgemizdeki potansiyel müşterilerle pazarlıklar sürüyor” dedi.
Abu’nun bu sözleri bölgedeki gaz projelerinin Ortadoğu’nun enerji haritasını yeniden şekillendireceğine dair Türkiye ve diğer devlet ve özel sektör yetkilileri tarafından ortaya atılan iddiaları kuvvetlendirdi. Abu, “Biz Türkiye piyasasına gaz ihraç etmek ve belki de Türk piyasası üzerinden Avrupa piyasasına açılmak için elimize gerçek bir fırsat geçtiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Abu, İsrail ile Türkiye arasında yapılması planlanan boru hattının Kıbrıs sularının altından geçeceğini, Suriye ile Lübnan sularından geçmesine gerek olmadığını da sözlerine ekledi.
İsrail, 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yaptığı baskında 9 kişinin ölümüne neden olduğu için geçtiğimiz ay Türkiye’den özür dilemişti. Bunun üzerine iki ülke arasında başlayan siyasi uzlaşmayla birlik, Ortadoğu’nun bu iki büyük ekonomisi arasındaki ticari buzlar da erimeye başlamıştı.